Čeští fotbalisté po utrápeném výkonu udolali Kanadu, Čech chytil penaltu

Olomouc – Josef Pešice se s národním týmem rozloučil neslaným nemastným vítězstvím nad slabou Kanadou. Jeho celek vyválčil po bezkrevném výkonu výhru 2:0 díky brankám Hořavy a debutanta Čelůstky. Přestože v českém týmu nastoupila řada hráčů, kteří by v ostrém zápase zdaleka neměli jistou účast v základní sestavě, chybělo českým fotbalistům nasazení a tempo. Od blamáže zachránil Česko Petr Čech, který za stavu 1:0 chytil penaltu kanadskému kapitánovi De Rosariovi.

Česká reprezentace nastoupila v Olomouci k přípravnému zápasu, v němž se neměla na co připravovat. Mistrovství světa je již dávno ztraceno, nový trenér v nedohlednu, a ani v nominaci se mnoho nováčků neobjevilo. Dočasný trenér Josef Pešice, pro nějž je střetnutí s Kanadou pravděpodobně posledním duelem na lavičce národního týmu, dopředu vyhlásil, že v brance dá přednost ozkoušenému Čechovi před Vaclíkem, což mnohé překvapilo.

V základní sestavě se naopak objevil debutant Ondřej Čelůstka, který v letošní sezoně pravidelně nastupuje v anglickém Sunderlandu. Pro účely reprezentace však Pešice pravého beka Čelůstku přesunul na levou stranu hřiště. Do základní sestavy nasadil dvojici útočníků Kozák – Kadlec, ve středu zálohy nastoupil mezi sparťanskou dvojkou Krejčí – Dočkal jablonecký Vaněk.

Je pravdou, že Češi si těžko mohli vybrat lepšího soupeře na vylepšení pošramoceného sebevědomí po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa. Kanada letos v jedenácti utkáních ani jednou nezvítězila, hned osmkrát prohrála a vstřelila jediný gól a svou výkonost potvrzovala i na Andrově stadionu.

Rychlý gól a tempo nikde

Ani jeden z týmů se na hřišti ještě pořádně nerozkoukal a Češi již vedli. Po pár desítkách vteřin se k rozehrání standardní situace postavil Ladislav Krejčí, na jeho centr si naskočil Ondřej Čelůstka a poslal míč mimo dosah kanadského brankáře. Na svůj premiérový gól v reprezentaci tak čekal pravý bek Sunderlandu jen necelé tři minuty.

Ondřej Čelůstka: „Takhle jsem si to nepředstavoval, že se trefím tak brzo. Jsem rád, že se mi to povedlo zrovna při debutu tady v reprezentaci. Určitě gól věnuji babičce, která bohužel před dvěma týdny zemřela.“ 

Jinak ovšem český tým na hřišti nijak nedominoval. Oba celky často chybovaly v rozehrávce, kombinací na útočné polovině bylo jak šafránu a olomoucké publikum si žádnou velkou podívanou neužívalo. Češi se však na rozdíl od kanadského soupeře čas od času dostali alespoň na dostřel branky či náznaků šancí.

V jedné z mála větších šancí se ve 21. minutě objevil Kozák, kterého přesným centrem našel Václav Kadlec. Útočník Aston Villy však nedokázal dát hlavičce ani razanci, ani správný směr a míč poslal jen do náruče brankáře Hirshfelda. O největší vzrušení se tak nadlouho postaral brankář Čech, který v krkolomné pozici udělal kličku atakujícímu Kanaďanovi.

Zápasu obecně chybělo tempo, českým hráčům pak především pohyb bez balonu. Hráči s míčem tak až příliš často rozpřahovali ruce se zoufalým výrazem, že nemají komu přihrát. Z letargie diváky vytáhla ve 34. minutě další výborná Kadlecova přihrávka, který kolmým míčem za obranu nalezl Dočkal. Ten ale brankáře Kanady prostřelit nedokázal. Poté se ale do gólové šance dostali i Kanaďané, chytře rozehráli standardní situaci zničehonic běžel Ricketts sám na Čecha. Brankář Chelsea si však s jeho střelou poradil.

Ani ne půl minuty nato chyboval Marek Suchý, který hloupě fauloval v pokutovém území, a Kanada kopala penaltu. Českou reprezentaci ale opět uchránil od ostudy Petr Čech, který vychytal kanadského kapitána De Rosaria a udržel Česku vedení. Ještě do poločasu se v dobré příležitosti po průniku Krejčího znovu objevil Dočkal, jinak ale český tým pokračoval v bezkrevném výkonu.

Zlepšení po půli

Do druhého poločasu vystřídal Ondřej Mazuch Sivoka a na hrotu nahradil Kozáka Vydra. Místo Ondřeje Vaňka se na hřiště dostal Petr Jiráček. Aktivní byl však především Krejčí na levé straně, jeho centry ale spoluhráče nenacházely. V první šanci druhé půle se v 55. minutě objevil Kadlec, který se brilantně uvolnil na hranici vápna. Na poslední chvíli však zezadu ke Kadlecovi doklouzal Hainault, který českého útočníka čistě obral o míč.

Vidět byl i střídající Vydra. Nejenže se často zapojoval do hry, ale dostal se i ke třem prudkým střelám. Se všemi si však poradil brankář Hirshfelda. Oživení přinesl i další ze střídajících hráčů Hořava a český tým přeci jen dokázal aktivnějším pojetím přehrávat soupeře výrazněji než v první půli.

Josef Pešice: „Je vidět, že i proti slabším soupeřům musíte ze sebe vydat vše. Říkal jsem klukům i v poločase, že pokud nezačnou běhat, budou mít starosti. Musím poděkovat olomouckým fanouškům, kteří byli bezvadní. Pomohli k tomu, že po příchodu Hořavy se to trošku zvedlo. Celkově ale nic moc. Můžu být spokojený akorát s výhrou, výkon nebyl optimální.“

A zlepšený výkon přinesl i odměnu v podobě gólu. Míč na polovině hřiště vybojoval důrazný Vydra, přesnou kolmicí našel naběhnutého Dočkala, který se dobře zorientoval a naservíroval gólovou přihrávku Hořavovi. Olomoucký odchovanec nezaváhal a zvýšil české vedení na 2:0. V závěru sice přišlo ještě několik náznaků českých šancí, gól už ale nepadl.

ČR - Kanada 2:0 (1:0)

Branky: 3. Čelůstka, 81. Hořava. Rozhodčí: Bryn - King, Thomas (všichni Wales). Bez karet. Diváci: 9749.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Sivok (46. Mazuch), Suchý, Čelůstka - Hübschman - Dočkal (86. Rajtoral), Vaněk (46. Jiráček), Krejčí (57. Hořava) - V. Kadlec (75. Šural), Kozák (46. Vydra). Trenér: Pešice.

Kanada: Hirschfeld - Ledgerwood, Henry, Hainault, De Jong (62. Morgan) - Straith - Ricketts (73. Attakora), Pacheco (73. Bekker), Osorio (62. Teibert), Jackson (24. Porter) - De Rosario (82. Clarke). Trenér: Floro.