Česká televize promítala znevýhodněným dětem

Ostrava – Česká televize dnes promítala handicapovaným dětem, dětem z pěstounských rodin i z dětských domovů novou vánoční pohádku Duch nad zlato. Sál ostravského multikina pro 260 diváků byl téměř zaplněn a děti z Moravskoslezského, Olomouckého i Zlínského kraje se dobře bavily při projekci příběhu inspirovaného pohádkou H. Ch. Andersena. Na rozloučenou si odnášely sladký kalendář, který všem připomene, jak rychle se blíží Vánoce. Promítání pohádky pro znevýhodněné děti Česká televize organizuje druhým rokem.

Jen v pobytovém zařízení centra Čtyřlístek Barevný svět v Ostravě žije 120 mentálně i tělesné handicapovaných dětí a dospělých. Právě Čtyřlístek je jednou z mnoha organizací, jejíž klienti dnes měli šanci vidět premiéru vánoční pohádky České televize Duch nad zlato. „Dnešní představení navštívilo 59 klientů,“ uvádí mluvčí centra Bohdana Rywiková.

Mikulášskou projekci viděli podobně znevýhodnění ve stejnou dobu také v Praze a Brně. V Ostravě se podobná akce koná už podruhé, vloni viděly děti pohádku Dvanáct měsíčků. „Stává se tradicí, že Česká televize vždycky kolem Mikuláše pořádá tyto předpremiéry pro znevýhodněné děti. Je to takový malý dárek. Dostanou od nás i malou pozornost a mají příležitost setkat se s Křemílkem a Vochomůrkou. Tyto děti jsou vlastně úplně první diváci naší vánoční pohádky Duch nad zlato,“ vysvětluje mluvčí TS Ostrava Jolanda Pilařová.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Na vánoční pohádku se do kina přišlo podívat 260 dětí a handicapovaných. Pohádku podle Hanse Christiana AndersenaDuch nad zlatobude Česká televize v premiéře vysílat na Štědrý den. Režie se ujal Zdeněk Zelenka, v hlavních rolích diváci uvidí například Viktora Preisse nebo Jiřinu Bohdalovou.

Vydáno pod