Pardubičtí pokazili oslavy Burgerovi, jeho Vítkovice prodloužily domácí trápení

Ostrava - Hokejisté Vítkovic po porážce 1:4 s Pardubicemi utrpěli na vlastním ledě desátou prohru v ročníku. K vítězství Východočechy nasměroval obránce Václav Benák, který 19 sekund před koncem první třetiny zužitkoval přesilovku pět na tři. Východočeši počtvrté za sebou bodovali. Utkání mělo slavnostní předehru, domácí kapitán Jiří Burger přebral dary od klubu za tisíc odehraných utkání v nejvyšší domácí soutěži. Je tak osmým hráčem, který na tuto metu dosáhl.

I přes nedělní večerní návrat z turnaje Channel One Cup v Soči vyjeli na ostravský led všichni čtyři reprezentanti a v úvodu měly více ze hry Vítkovice. Ve druhé minutě dostal od Slobody parádní pas do jízdy Huna, ale i kvůli faulu Kočího a troše smůly v koncovce sólo na Hudáčka neproměnil. Domácí oplývali aktivitou, jenže slibný nástup doma už tradičně devalvovali žalostnou koncovkou. Soupeř dával najevo, že jeho zbraní budou brejky. Sýkora ve čtvrté minutě ujel v oslabení Stehlíkovi, ale Šindeláře neprostřelil.

Kritický moment přežily Pardubice v jedenácté minutě. Burger z úhlu v obrovské příležitosti minul prázdnou branku a pak už hosté dávali školení z produktivity. Kontry hostů na Vítkovice účinkovaly. Šindelář se vyznamenal po Kolářově úniku a především v 17. minutě lapil v přečíslení skoro jasný gól Sýkorovi. Povolil až 19 sekund před koncem první třetiny; Benák měl v přesilovce pět na tři moře času, aby z pravého kruhu namířil nechytatelnou dělovku pod horní tyč.

„Přesilovka pět na tři nám pomohla, ale už předtím jsme měli několik šancí. Od začátku jsme hráli dobře, výborně jsme bruslili a plnili to, co jsme chtěli hrát,“ řekl Benák.

Vítkovické akcie potopil krátce po začátku prostřední části dalším gólem Somík, který si z druhé vlny sjel do mezikruží a Šindeláře prostřelil do podobných míst jako Benák. „Druhý (gól) byl asi rozhodující. Ve druhé třetině jsme dokázali odskočit a pak jsme si to už, dá se říct, pohlídali,“ dodal Benák.

Domácí se snažili o obrat, ale to už bylo v jejich hře znovu příliš mnoho nejistoty a nervozity. Když se v 37. minutě rozevřela vítkovická obrana před Kousalem a pardubický útočník ze sóla skóroval potřetí, bylo rozhodnuto.

Asistent Vítkovic Šimíček musel na tribunu:

Druhý kouč vítkovických hokejistů Roman Šimíček strávil čtyřicet minut zápasu proti Pardubicím v hledišti. Hlavní rozhodčí ho pravděpodobně kvůli nevhodnému chování k sudím po první třetině vykázali ze střídačky. Asistent hlavního trenéra Petera Oremuse, který se během zápasů výrazně podílí na koučování, zmizel z vítkovické střídačky po první části zápasu. Slovenský kormidelník to vysvětlil tím, že jeho kolega od rozhodčích obdržel trest. „Rozhodčí mi řekli, že musí opustit střídačku. Ale za co přesně to bylo, to nevím,“ řekl Oremus.

Hosté v závěru žádné drama nepřipustili a po dalším rychlém protiútoku navíc přidal čtvrtý gól Ďaloga. Ostravanům se zásluhou Němce podařilo alespoň snížit a na domácím ledě se radovali z gólu po dlouhých 122 minutách. „Z naší strany to dnes bylo na omluvu divákům. Nedá se takhle hazardovat a hrát hokej nahoru-dolů. Musí se to někde ty domácí prohry zastavit, ale kde, to opravdu nevím,“ řekl vítkovický obránce Michal Barinka. 

Sestřih utkání Vítkovice - Pardubice (zdroj: ČT24)

HC Vítkovice Steel - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 56. E. Němec (Strapáč, Húževka) - 20. Benák (P. Sýkora, Radil), 23. Somík (Benák), 37. Kousal (Ďaloga), 49. Ďaloga (T. Nosek, Radil). Rozhodčí: Hrubý, Wagner - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 7 494.

Vítkovice: Šindelář - Stehlík, Kovář, Sloboda, Kudělka, M. Hruška, Barinka, Bail - Strapáč, E. Němec, Húževka - Huna, Roman, Svačina - J. Káňa, Burger, Szturc - Kolouch, Valčák, Vandas. Trenéři: Oremus a Šimíček.

Pardubice: Hudáček - Benák, Ďaloga, Píša, V. Kočí, Gregorc, Čáp - Radil, Kousal, T. Nosek - Kolář, T. Zohorna, P. Sýkora - Tybor, Cetkovský, Somík - Endál, Moučka, Semorád. Trenéři: Venera a Říha ml.

Peter Oremus (Vítkovice): „Neumím si vysvětlit, proč se nám doma tak nedaří. Pevně věřím, že po Novém roce se to už zlomí a začneme doma vyhrávat, protože většinu bodů jsme posbírali venku. Pardubice vyhrály zaslouženě.“

Miloš Říha ml. (Pardubice): „Podali jsme jeden z nejlepších výkonů na ledě soupeře za celou sezonu. Dobře jsme bránili, dobře jsme reagovali na změny ve hře Vítkovic, které byly v průběhu zápasu. Ze zajištěné obrany jsme vyráželi do brejkových situací, kterých jsme měli nespočet. Zvítězili jsme zaslouženě.“

Vydáno pod