Malé čtení s Jiřím Šanderou ve školní družině v Boskovicích

V pondělí 19. května se v Boskovicích ve školní družině ZŠ na pracovišti Slovákova konalo druhé Malé čtení se spisovatelem Jiřím Šanderou. Autor píše dětské knížky, děti z boskovické školní družiny je znají z pravidelného čtení po obědě.

Děti se na setkání se spisovatelem těšily a hned po přivítání ho zasypaly spoustou zvědavých otázek. Už od prvních okamžiků bylo jasné, že si host s dětmi velmi rozumí a tak v příjemné atmosféře plynuly i další chvíle našeho odpoledne.

Povídalo se o tom, jak knížka pro děti vzniká - od prvního nápadu autora až po její vydání, děti si vyzkoušely hádanku s obrázky z nového leporela a pak byla na programu ukázka a představení všech dosud vydaných autorových knih a to zejména poslední z nich s názvem „Co vyprávěla houpací síť“. Knížka děti přivádí do kouzelné zahrady, kde rostlinky zažívají různá dobrodružství… Volí svou královnu krásy, závodí v kutálení, přemýšlejí, jak se zbavit náramně pracovitého krtka a petrželka Modřinka vytrestá zlého kluka Darmodupa… Poslední dva příběhy přečetl spisovatel osobně a děti pozorně naslouchaly, aby jim neuniklo ani jediné slůvko.

V pohodové náladě vymezený čas uběhl jako voda a nadešel čas rozloučit se. Host na závěr ještě dětem ochotně rozdal své podpisy a věnování do knížek i památníků. 

Školní družina Slovákova Druhým malým čtením splnila další úkol vyplývající z jejího členství v celostátní kampani Celé Česko čte dětem. Tento školní rok v červnu nás čeká ještě poslední třetí tzv. Velké čtení s některou z populárních osobností.

Alena Koutná, ŠD Slovákova Boskovice; Zprávu zaslal Luboš Sušil