AVÍZO: Antonínská pouť v Košticích

V sobotu a v neděli 14. a 15. 6. 2014 proběhne v Košticích tradiční Antonínská pouť. První den je zaměřen na 100. výročí 1. světové války, druhý den na 440. výročí první písemné zmínky o koštickém mlýně. V předvečer pouti bude vzpomenuto obětí 1. světové války ve Vojnicích.

Sobotní program zahájí ráno fotbalový turnaj Koštice-Dobročka (chatová osada). Po obědě následují živé obrazy k připomenutí hrůz války, poté pietní vzpomenutí místních obětí válečné katastrofy. Tradiční střelby ku ptáku se zúčastní i hosté z německého Leubsdorfu. Po vyhlášení krále střelců všem zahraje bavič Vladimír Hron a koštické děti předvedou své umění. V podvečer všichni padnou smíchy při představení koštických ochotníků Dokonalá svatba, den uzavře taneční zábava pod širým nebem. Celý den bude po sdružených obcích jezdit turistický vláček.

Antonínská pouť v Košticích
Zdroj: ČT24/Irena Hellerová

Neděli zahájí volejbal Koštice-Dobročka. První připomínkou výročí mlýna bude výstava v koštickém muzeu - Doma ve mlýně (představí věci z pozůstalosti obyvatel mlýna, fotografie, šaty a přiblíží mlýnské zvyklosti). Odpoledne si hosté prohlédnou mlýn a shlédnou prezentaci o celé historii mlýna se vzácnými dobovými snímky. Děti mezitím upečou chleba před mlýnem a zúčastní se kvízu s mlynářskými znalostmi. Následuje představení pro děti a den ukončí mše svatá v kostele sv. Antonína v Košticích.

Antonínská pouť v Košticích
Zdroj: ČT24/Irena Hellerová

Irena Hellerová, Koštice