Pět lídrů ve studiu: Má se měnit Ústava? A jak přilákat voliče?

Praha – V pátek se znovu otevřou volební místnosti a lidé budou vybírat ve druhém kole 27 nových senátorů. Volební účast však bývá mizivá, v roce 2012 nehlasovalo ve druhé kole ani 20 procent voličů. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by pomohlo, kdyby lidem chodily domů hlasovací lístky i před druhým kolem. Andrej Babiš (ANO) nebo Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zase navrhují zkrátit volby jen do jednoho dne. Babiš dokonce opět připomněl svou myšlenku řídit stát jako firmu, k tomu by ale musel projít většinový volební systém. Předvolební superdebata se věnovala i možným změnám Ústavy nebo zákonu o obecném referendu.

Volby 2014 (zdroj: ČT24)

„Co bych určitě změnil z hlediska senátních voleb, tak to, že před druhým kolem vůbec nepřijdou lidem domů hlasovací lístky. Řada lidí už má pocit, že je hotovo, a už ani nepřijde k tomu druhému kolu,“ uvedl Bohuslav Sobotka. Podle něj by se měla prodloužit doba mezi  1. a 2. kolem, aby lidem stihly lístky dojít domů. „Jestli se bude měnit volební zákon, tak s tím přijdeme na koaliční jednání. Já bych to pokládal za velmi praktické,“ dodal premiér.

Změnu volebního zákona připustil i lídr lidovců Pavel Bělobrádek: „Vůbec bych se nebránil tomu, aby byl volební den pouze jeden. Je to tak v mnoha okolních zemích a funguje to bez problémů. Odpadá tam dvoudenní povinnost mít komise, přes noc nemusí nikdo hlídat volební místnosti, odpadají podezření z manipulací apod.“

Jednodenní volby by prosazoval i předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Ten ale mluvil také o mnohem větší ústavní změně: „Já bych prosazoval většinový systém, aby bylo jasné, kdo to řídí a kdo má zodpovědnost. Kdyby byl většinový systém, tak by se to dalo řídit jako firma, samozřejmě v rámci koalice děláme kompromisy,“ prohlásil ministr financí. Většinový systém funguje např. v USA nebo ve Velké Británii – u nás při volbách do Senátu. Je při něm posílena role větších stran.

Posílit většinové prvky volebního systému by si přál i šéf ODS Petr Fiala, pak by podle něj vznikaly zřetelněji ideově vyprofilované vlády. „Takže v tomto směru, kdyby tu byl návrh na posílení většinových prvků voleb do Poslanecké sněmovny, tak bych ho přivítal a myslím si, že musíme přistoupit i ke změně dalších volebních systémů, ale na to potřebujeme dohodu napříč politickým spektrem.“

Předseda TOP 09 Karel Schwazenberg prohlásil, že po 25leté zkušenosti je potřeba celou Ústavu podrobit revizi, není prý ale možné z Ústavy vytahovat a měnit jen jednotlivé články. „Nesmíme zapomenout, že když byla naše Ústava psaná koncem roku 1992, tak byla poznamenána dvěma věcmi. Jednak bylo tehdejšímu premiérovi Klausovi jasné, že příštím prezidentem bude znovu Václav Havel, a on nechtěl, aby měl nějaké větší pravomoci. ODS navíc nebyla ani příznivcem Senátu, proto omezili senátní pravomoci tak, že teď senát úplně neplní úkol, který má.“  

Kdo dělá koalice s KSČM?

Hnutí ANO podle Fialy převzalo roli ČSSD; na některých místech se snaží do vlády ve městech vtáhnout komunisty. Předseda ODS Petr Fiala vyčetl Andreji Babišovi, že jeho hnutí uzavírá koalice s komunisty. Babiš kontroval prohlášením, že v minulosti již bylo 24 koalic s komunisty na komunální úrovni a 17krát šlo o koalici ODS s komunisty, šestkrát u toho byla TOP 09 a 14krát ČSSD.

Kdo dělá koalice s KSČM? „I Schwarzenberg prý volil členku KSČM,“ tvrdí Babiš (zdroj: ČT24)

Komentáře: Straníci mohou být se superdebatou spokojeni

Politolog Daniel Kroupa:

„Debata probíhala jako stranický apel na stranické voliče, aby šli volit stranické kandidáty do Senátu.“
„Politici dlouhodobě naznačovali voličům, že Senát není důležitý. A já se domnívám, že někteří z nich to dělali proto, aby odradili voliče od volby, a aby přicházeli k urnám jenom straničtí voliči a ti volili stranické kandidáty.“

Komentátor Alexandr Mitrofanov:

„Lidé, kteří chtějí volit vyhraněnou politickou stranu, byli velmi spokojeni, jim se to líbilo, oni stranicky půjdou volit.“

Kroupa, Mitrofanov: Stranický volič může být spokojený (zdroj: ČT24)

Obecné referendum: Podle koalice jen ve výjimečných případech

Jednu změnu Ústavy teď bude projednávat Sobotkova vláda. Návrh obecného zákona o referendu počítá s tím, že by se dalo hlasování vyvolat prostřednictvím 250 tisíc podpisů. Referendum by pak bylo platné v případě, že by přišlo minimálně 25 % oprávněných voličů – jeho výsledek by pak ovšem byl pro vládu i parlament závazný.

Premiér Sobotka v debatě připomínal, že naše Ústava už od roku 1993 počítá se vznikem takového zákona, a jeho vláda ho má v programovém prohlášení. Parametry zákona se ještě během koaličního vyjednávání mohou změnit, hranice 250 tisíc podpisů je tam podle premiéra proto, aby bylo referendum vyhlašováno jen o opravdu závažných otázkách.

S tím souhlasí i Pavel Bělobrádek – podle něj totiž není cílem obecného referenda nahrazovat zastupitelskou demokracii. „Obecné referendum mi principiálně nevadí, ale mělo by být nástrojem zcela unikátním a výjimečným.“ Andrej Babiš by dokonce zvýšil hranici volební účasti až na 50 procent, jinak by bylo referendum neplatné.  

Naopak zástupci pravicové opozice ve sněmovně jsou proti tomuto zákonu: „Z mé zkušenosti dávají referenda odpovědi na jinou otázku, než je kladena. Voliči se rozhodují ne dle otázky, nýbrž dle politické nálady. A jak známo, referendum vždycky využívali diktátoři a velcí populisté. Já jsem zásadní odpůrce referenda,“ prohlásil Karel Schwarzenberg.  

Podle Petra Fialy zákon o obecném referendu nepatří do českého ústavního systému. „Občané mají možnost rozhodovat v místním referendu, což je srozumitelné a jasné,“ domnívá se předseda ODS. „Vidíme, že čím více lidé chodí k volbám, tím ta volební účast bývá nižší,“ dodal Fiala.

První kolo senátních voleb má už Česko za sebou. Převahu v něm získala ČSSD, která má v druhém kole 19 kandidátů. Navíc v 11 obvodech první kolo vyhrála. Úspěch, jaký strana slavila před šesti lety, ale nezopakuje. Tehdy získala 23 z 27 senátorských křesel. Úspěch v prvním kole senátních voleb zaznamenalo i hnutí ANO – souboj o Senát svede v sobotu devět jeho kandidátů.

I třetí koaliční strana – lidovci – slavila. V druhém kole mohou získat 8 senátorů, další 3 pak ve spolupráci se Stranou zelených. Posílit svou pozici v Senátu může ODS. Obhajovala jen 3 pražské mandáty, ve druhém kole má přitom 7 svých lidí. S TOP 09 se domluvili na podpoře kandidátů.

Vydáno pod