Halloween na zámku v Boskovicích

Zámek Boskovice a Dům dětí a mládeže v Boskovicích společně pořádaly v pátek 31. října 2014 Halloween podle dávných legend. Od DDM vyšel průvod dětí ozářený stovkami lampionů vstříc večernímu dobrodružství. Na zámku je čekalo poutavé vystoupení divadelní a šermířské skupiny Gonfanon, jejíž vznik se datuje do roku 1993 (termín označuje praporek na konci kopí rytíře, od nějž vznik název). Ti nejprve předvedli středověká bojová umění, pak všichni obdivovali jejich bezchybnou práci s ohněm.

Boskovický empírový zámek se v pátek při té příležitosti oděl do svátečního hávu. Všude blikaly svíčky, občas vše působilo i strašidelně. Hned na nádvoří vítal příchozí kostlivec ve skutečné rakvi, zahradu hlídaly děsivé postavy. Též pořadatelé pobíhali oděni do různých hrůzostrašných masek.

A protože po cestě do strmého kopce všem vyhládlo, mohli si účastníci opéct uzeniny na středověkých ohništích v kovových koších. Na chvíli se přišel podívat i hrabě Hugo Menzdorff a pohovořil s pořadateli.

Více zástupkyně pořadatele JUDr. Iva Jonášková: „Jednalo se o třetí ročník. Celou akci jsme připravili jen ve vlastní režii, vstupné se neplatilo, sponzory jsme neměli. Přišlo přes 500 dětí s doprovodem, celkem zahradu naplnila i díky příznivému počasí asi tisícovka lidí. Návštěvníků bylo opravdu nad očekávání, jen průvod přicházel asi tři čtvrtě hodiny. Nejlepší masky dostaly sladkou odměnu. Příští rok bychom chtěli program rozšířit o další aktivity v areálu zahrady a přidat více cen pro děti.“