MINUTU PO MINUTĚ: Krajským městům dominuje ANO. V Praze má pět stran podobný zisk

V komunálních volbách už jsou sečteny téměř všechny okrsky. Nejvíce hlasů tradičně získala místní sdružení nezávislých. ANO zvítězilo v krajských městech kromě Liberce a Prahy, kde míří až k pátému místu. V senátních volbách mají zatím dva jisté vítěze lidovci, ve druhém kole ale budou nejsilněji zastoupeny ODS a ANO.

On-line přenos

Volby 2018

  • 22:14

    Náš třídenní on-line přenos z průběhu komunálních a senátních voleb končí. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek víkendu.

  • 21:52

    Mladou Boleslav povede čtyřčlenná koalice. Primátorské křeslo si udržel Nwelati z ODS – ČTĚTE VÍCE

  • 21:46

    V Karlových Varech asi vznikne koalice ANO, hnutí Karlovaráků a ODS. Strany začnou jednat o programu, řekla krajská předsedkyně ANO Jana Vildumetzová.

Volební komise sečetly hlasy již ve více než 99 procentech okrsků, ty chybějící jsou převážně v největších městech. Volební účast činila 47 procent.

Lidovci tam, kde kandidovali samostatně, získali souhrnně přes 3200 zastupitelů, ODS více než 2100 zastupitelů, ČSSD přes 1800, Starostové a nezávislí více než 1500 a komunisté přes 1400.

Zhruba stejný počet zvolených zastupitelů jako komunistických bylo těch, kteří šli do voleb v barvách vládního ANO. Hnutí Andreje Babiše ale kandidovalo hlavně ve větších městech a téměř ve všech krajských městech také zvítězilo.

Ve větších městech dominuje ANO

Praze je po sečtení hlasů z 97 procent volebních okrsků jasné, že v zastupitelstvu bude pět uskupení – ODS, Piráti, Praha sobě, koalice TOP 09 a STAN „Spojené síly pro Prahu“ a hnutí ANO. Od počátku sčítání však prvního a pátého dělí nanejvýš dvě a půl procenta. Již je jisté, že v zastupitelstvu nebudou sociální demokraté ani komunisté. Zástupci Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil už oznámili, že budou jednat o koalici.

V Brně zvítězilo ANO před ODS s podporou Svobodných, lidovci, Piráty, ČSSD a SPD. 

I v Ostravě vyhrálo s velkou převahou ANO, které přesvědčilo skoro třetinu voličů. Druhý nejvyšší počet hlasů získalo hnutí Ostravak, v zastupitelstvu jsou i ODS, Piráti, komunisté, SPD, lidovci a ČSSD.

V Plzni je výsledek takřka nerozhodný. Nejvíce hlasů nakonec získalo ANO, ale druhou ODS od něj dělí jen 0,09 procenta, oběma stranám zároveň připadl stejný počet mandátů. Za nimi s velkým odstupem následují Piráti, TOP 09, lidovci, ČSSD a komunisté.

Liberec je jediným krajským městem kromě Prahy, kde ANO nezvítězilo. Ztrácí téměř dvanáct procent na Starosty pro Liberecký kraj, třetí je Změna pro Liberec, čtvrtá ODS, nad pěti procenty je ještě Liberec otevřený lidem. 

Českých Budějovicích naopak ANO zvítězilo docela pohodlně před hnutím Občané pro Budějovice a ODS, v zastupitelstvu budou reprezentanti sedmi uskupení. Jasného vítězství dosáhlo ANO před ProOlomouc a Piráty se Starosty i v Olomouci, do zastupitelstva se dostalo devět subjektů. V Ústí nad Labem pak bylo po sečtení všech hlasů zřejmé, že největší zastoupení bude mít v zastupitelstvu ANO a hnutí PRO! Ústí, třetí nejsilnější bude Ústecké fórum občanů. Nové zastupitelstvo je osmibarevné, nebude v něm dříve vládnoucí ČSSD.

Hnutí ANO dosáhlo vítězství také v dalších krajských městech – Karlových Varech, Jihlavě, PardubicíchHradci Králové. S těsným náskokem zvítězilo rovněž ve Zlíně, kde však bude mít stejný počet zastupitelů jako STAN. ANO zároveň uspělo i v řadě okresních měst.

Malé obce patří hlavně nezávislým

V malých obcích naproti tomu tradičně nejvíce hlasů získala místní sdružení nezávislých. Sčítání tam také bylo výrazně rychlejší. První konečné výsledky přišly už 31 minut po uzavření volebních místností z obce Přepychy na Pardubicku. V obci totiž byla jen jedna kandidátní listina se sedmi jmény, zastupitelů se přitom volí právě sedm. Všichni kandidáti byli zvoleni. Přestože voliči neměli na výběr, přišlo jich k urnám 96 procent. 

Své zástupce nemohli volit občané 17 obcí, kde se nepodařilo sestavit kandidátky. V těchto obcích se do čtyř měsíců budou muset konat dodatečné volby. Do té doby je budou řídit s omezenými kompetencemi správci ustavení ministerstvem vnitra.

Na devíti místech proběhla souběžně s volbami ještě místní referenda. Nejčastěji se občané vyjadřovali k plánovaným stavbám – domů, veřejného bazénu nebo logistických center. Ke třem z plebiscitů však přišlo tak málo voličů, že nejsou platné.

V Senátu může ANO jen získat, největší ztráta hrozí ČSSD

Současně s komunálními volbami se volila také třetina nových senátorů. Již v prvním kole zvítězili dva kandidáti, kteří získali více než 50 procent hlasů – Jiří Čunek ve Vsetíně a Jiří Drahoš v Praze 4. Čunek kandidoval za lidovce, ti stanuli i v čele koalice stran, které nominovaly Drahoše.

Do druhého kola pak postupují ve dvanácti obvodech kandidáti ODS, z toho dva nominovaní v koalicích s dalšími stranami. Deset postupujících má ANO. Kandidáti ČSSD, KDU-ČSL a STAN jsou buď samostatně nebo v jimi vedených koalicích na postupových místech vždy v pěti obvodech a Piráti ve třech. Ze sněmovních stran mají ve druhém kole jednoho zástupce ještě komunisté.

Volební účast v prvním kole senátních voleb dosáhla 42 procent. 

V letošních senátních volbách může nejvíce ztratit ČSSD, která obhajuje 13 z 27 obvodů. Již nyní je zřejmé, že přijde nejméně o osm křesel. Naopak ANO může jen získat, v roce 2012 totiž nezískalo žádného senátora.

Pokud v obvodě nezíská žádný z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, bude se za týden konat druhé kolo. Do něj postoupí dva nejúspěšnější kandidáti. Volební místnosti by pak byly znovu otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.