Vzácné knihy vědecké knihovny v Ostravě poničila voda

Ostrava - Téměř tři stovky publikací Moravskoslezské vědecké knihovny poničila voda. Prudký déšť a prasklé potrubí na toaletách vyplavily celý sklad knih umístěný v suterénu Nové radnice. Událost jen potvrdila alarmující stav, ve kterém se vědecká knihovna nachází. Řešení je ale v nedohlednu, projekt nové knihovny – takzvané Černé kostky – byl totiž zastaven.

Větrák vedle větráku, otevřená okna, všudypřítomné vlhko a hlavně stovky sušících se knih. Tak to teď vypadá ve vědecké knihovně. „Bohužel to zrovna poškodilo ty nejhezčí knihy, nejvzácnější, které tady máme. Doufáme, že zachráníme co nejvíce,“ říká smutně ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě Lea Prchalová. Vědecká knihovna sídlí v budově Nové radnice už 60 let. Její prostory potřebám knihovny ale už dávno nevyhovují. Stará potrubí, přeplněné sklady, skoro devadesátiprocentní vlhkost a přetížená elektrická sít, na kterou je více než stovka počítačů moc. Problémů je ale mnohem více.

Suterén vědecké knihovny
Zdroj: ČT24

„Vůbec nemůžeme umístit volný výběr, který je dnes samozřejmou součástí knihoven všech typů a čtenáři si na to velice stěžují,“ uvedla další příklad Lea Prchalová.

„Ve světě se stále staví nové knihovny, jsou brány jako vizitka měst. V tom má Ostrava velký problém,“ myslí si historik architektury Martin Strakoš. A nová budova knihovny je v nedohlednu. Projekt Černé kostky, který před sedmi lety zvítězil v architektonické soutěži, smetlo nové vedení kraje ze stolu. „Tento projekt byl velmi drahý,“ zdůvodnil to hejtman MS kraje Jaroslav Palas.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„Peníze byly zajištěné, bylo zajištěné financování z Evropské unie a to všechno bylo prohráno. Je v tom vidět takový trošku přezíravý postoj technické inteligence, která má ke knihovnám dost odtažitý vztah, což je v Ostravě pěkně vidět,“ kritizuje historik architektury Martin Strakoš. A budoucnost? Podle hejtmana by mohly být ve hře levnější projekty, které soupeřily s Černou kostkou. Nezavrhuje ani dostavbu skeletu u krajského úřadu. Kdy na to ale budou peníze, kraj neví.