Začala největší vlaková výluka v novodobé historii Brna

Brno - Měsíc nepříjemných komplikací čeká cestující, kteří jezdí vlakem přes Brno. S úderem páteční půlnoci začala vůbec největší vlaková výluka v historii jihomoravské metropole. Kvůli opravě viaduktu u ulice Křenová se vlaky jedoucí od severu vůbec nedostanou na hlavní nádraží, mohou na něj pouze spoje od Břeclavi. Výluka potrvá od soboty 13. července do neděle 11. srpna 2013.

„Výluka začne v noci. Cestující, kteří budou ráno přijíždět do Brna nebo budou z Brna chtít odjet, musí počítat s tím, že vlaky už pojedou podle výlukových jízdních řádů,“ upozornil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Zároveň ale dodal, že s výlukou už počítají i internetové vyhledávače spojů, například Idos.cz.

Expresní vlaky kategorie Ex a EC jedoucí z Prahy, Vídně a Bratislavy nepojedou přes hlavní, ale přes dolní nádraží. Vlaky budou zastavovat na provizorním nástupišti, z něhož mohou cestující dojít do centra pěšky nebo se svézt náhradní dopravou.

Na cestující ale čeká ještě jedna nepříjemnost - na dolním nádraží nebude pokladna. „Ten, kdo půjde na vlak z dolního nádraží, si musí koupit jízdenku předem třeba na hlavním nádraží nebo přes internet prostřednictvím eshopu,“ podotkl mluvčí Šťáhlavský.

EC 101 Jože Plečnik z Prahy do Salcburku ve stanici Wels Hbf.
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Jiná bude situace s rychlíky. Rychlíky na lince Praha-Svitavy-Brno budou mimořádně zastavovat v Židenicích a ve Slatině. Ze Židenic mohou lidé do centra dojet tramvají, ve Slatině zase bude možné přesednout na vlaky směřující do Uherského Hradiště nebo náhradní dopravu do Vyškova.

Rychlíky na trase Praha-Havlíčkův Brod-Brno ukončí svoji cestu už na nádraží v Králově Poli. Také odtud se cestující musí do centra přesunout tramvají, konkrétně linkou číslo šest.

Trasy vlaků v Brně od 13. 7. do 11. 8.:

VLAKY EC A EXPRESY:

  • zastavují ve stanicích Brno-Židenice, Brno dolní nádraží

RYCHLÍKY:

  • R2: jedou Praha hl. n. – … – Brno-Židenice – Brno-Slatina
  • R3: jedou Praha hl. n. – … – Brno-Královo Pole

OSOBNÍ VLAKY:

  • S2: jedou Březová nad Svitavou – … – Brno-Židenice/VÝLUKA/Brno hl. n. – Křenovice hor. n.
  • S3: jedou Žďár nad Sázavou – … – Brno-Židenice – Modřice/PŘESTUP/Brno hl. n. Brno-H. Heršpice – Modřice – … – Břeclav

Vlaky, které obvykle míří z Blanska přes Brno a dále do Křenovic, v centru nebudou zastavovat vůbec. Cestující budou muset vystoupit na nádraží v městské části Židenice a odtud se na hlavní nádraží přesunout tramvají číslo 2.

Přestupy čekají i cestující, kteří jezdí osobním vlakem směřujícím z Kuřimi do Břeclavi. Vlaky pojedou ze židenického nádraží po nákladní trati do Modřic, kde cestující přestoupí do jiné soupravy.

„Brno čeká velká zatěžkávací zkouška. Přes naše maximální úsilí zajistit plynulost dopravy bude toto období pro cestující znamenat značné nepohodlí,“ konstatoval ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Brně Pavel Karšulín.

VÝLUKOVÉ JÍZDNÍ ŘÁDY:

Brno v létě čekají celkem tři velké výluky. Omezení  se týká také linek ve směru na Olomouc a Bohumín, a to z důvodu oprav na trati mezi Rousínovem a Přerovem. Rychlíky nahradí autobusová doprava, která bude mít stanoviště před budovou hlavního nádraží.

Před několika dny už začala výluka na trati Brno–Hrušovany nad Jevišovkou, neprůjezdná je železnice v úseku Střelice–Moravské Bránice. Výluka potrvá až do 20. září. Správa železniční dopravní cesty tam na začátku prázdnin opraví tunel u Radostic, později krátkodobě uzavře i další části trati v tomto směru.

České dráhy proto zavedly náhradní autobusové linky z Brna do Ivančic a Oslavan a také přímou z Brna do Moravského Krumlova. Další zvláštní autobusová linka pojede ze Střelic do Moravských Bránic. Cyklovlak Velo Podyjí potom bude jezdit odklonem přes Břeclav.

Vydáno pod