Jihomoravští svářeči sbírají úspěchy. Na trhu práce je jich ale málo

Jihomoravský kraj - Po šikovném svářeči je od firem poptávka. A ačkoli absolventů svářečských kurzů není málo, na trhu práce jsou nedostatkovým zbožím. Samostatný obor svářeč se například už ani nikde nevyučuje.

Našlápnuto k dobré kariéře svářeče mají například dva učni z Integrované střední školy ve Slavkově, Martin Švábenský a Tomáš Hrabovský. Umístili se na čtvrtém respektive druhém místě ve svých kategoriích ve Zlatém poháru Linde, tedy v mezinárodní soutěži, které se tento týden v Karviné účastnili soutěžící z pěti zemí.

„Svářet jsem začal ve škole v prvním ročníku. Docela mě to chytlo a asi mi to i šlo,“ popisuje své začátky sedmnáctiletý student Švábenský a dodává, že tak dobré umístění na soutěži nečekal. Ačkoli by byl pro řemeslo vhodným kandidátem, být svářečem na plný úvazek tento učeň automechaniky neplánuje. „Rád si asi v budoucnu něco doma svařím, ale jako o zaměstnání o tom moc nepřemýšlím,“ uzavírá Švábenský.

Svářečský učeň Martin Švábenský hovoří o soutěži (zdroj: ČT24)

Slavkovský instruktor sváření Jakub Navrátil o velké poptávce po profesi ví. „Svářečů je hodně, ale dobrých je zase hodně málo,“ říká instruktor jedné z deseti svářečských škol v Jihomoravském kraji. Do ní na dvou až čtyřtýdenní kurzy sváření docházi studenti z jiných středních škol či učilišť nebo další zájemci. Samotný obor svářeč se ale už nikde v kraji neučí. Dobrý svářeč si přitom může vydělat pětadvacet a třicet tisíc korun čistého měsíčně.

Čím specializovanější metoda, tím vyšší plat

O svářečský průkaz se uchází jen ve Slavkově desítky až stovky lidí ročně. „Musí mít zdravotní způsobilost a zručnost, schopnost poradit si s konkrétní metodou a zároveň přemýšlet o teorii kolem. Tedy třeba o vlastnostech materiálu,“ vyjmenováná Navrátil. Podle něj krom těchto nároků ovlivňují nedostatek kvalitních svářečů také ne vždy adekvátní pracovní podmínky, například zdravotní zátěž.

Deset svářečů právě v tento moment shání i brněnský personalista Michal Toman z Grafton Recruitment. „Poptávka po nich dlouhodobě byla, stále je a předpokládám, že se to nezmění,“ potvrzuje stejný stav i Toman. Většinou podle něj svářeče hledají strojírenské firmy. Platí také, že plat je tím vyšší, čím specifičtější metodu svářeč ovládá. „Největší poptávka je po těch, kteří mají evropské certifikáty,“ dodává Toman.