Olšanská farma Bolka Polívky je v konkurzu

Brno - Krajský soud v Brně dnes vyhlásil na olšanskou farmu Boleslava Polívky konkurz. Naplnění přání samotného herce Polívky o tom, že jeho farma bude dál pokračovat, je tak nyní nepravděpodobné.

 „Za situace, kdy jediným možným způsobem řešení úpadku dlužníka zůstal konkurs, rozhodl insolvenční soud o prohlášení konkursu, aniž by musel vyčkat na výsledek hlasování schůze věřitelů, která je svolána na čtrnáctého května,“ odůvodnila rozhodnutí mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Polívka paradoxně dluží i sám sobě

Polívkova farma se totiž dostala do velkých dluhů. Soud v úterý evidoval 55 věřitelských pohledávek v hodnotě více než 56 milionů korun. Největšími věřiteli farmy jsou Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod, která jí poskytla dotaci přes 11 milionů a s penále vymáhá přes 20 milionů korun. Téměř deset milionů chce za odvedenou práci stavební firma Kaláb. Vloni se farma propadla do ztráty přes tři miliony korun a letos do 7. března vygenerovala ztrátu přes půl milionu. Paradoxní je, že jedním z věřitelů své farmy je i sám Boleslav Polívka, který do ní ze svého vložil devět milionů korun.

Farma je již týdny mimo provoz

Konkurz byl přitom řešením, které si sám majitel ani insolvenční správce nepřáli. „Dlouhodobým záměrem farmy a jejího vlastníka Bolka Polívky je fungování. Tento záměr je vidět i z toho, že pan Polívka půjčoval farmě na provoz ze svého. Když byla v nestabilní situaci, sám se ji snažil podpořit,“ řekl na začátku týdne právní zástupce farmy Miroslav Bartoň s tím, že se objevilo několik vážných zájemců o investování do farmy a s některými už zástupci farmy jednali. 

Nyní je farma mimo provoz. Ještě před měsícem fungovala restaurace U Klauna, teď už nikdo nebere ani telefony. Starostka Olšan Dana Křížová by byla ráda, kdyby provoz farmy pokračoval. „Obci přinesla klady, ať už je to zaměstnanost či kultura. Vložily se do ní nemalé prostředky, takže by byla škoda, kdyby skončila,“ míní.

Vydáno pod