Restaurace, hospody i kostely zezelenaly. Kvůli Velikonocím

Jižní Morava - Restaurace od včerejška připravují zelené jídlo i nápoje, obchodníky těší zájem o špenát a další zeleninu. Na křesťanské obřady se připravují kostely. Dnes se jejich snaha tradičně zúročí. Je totiž Zelený čtvrtek.

Restaurace v Napajedlech na Zlínsku nechce na zelený čtvrtek zklamat. Už včera odpoledne se to v její kuchyni začalo zelenat. „Hosté budou chtít asi strávit nějaký ten zelený pokrm. Takže my se chystáme a vytahujeme si špenát,“ zdůvodnila odlišný jídelníček vedoucí resturace Romana Kolaříková.

Velcí dopravci teď do obchodních řetězců vozí o polovinu více zeleniny než obvykle. Padesátiprocentní nárůst odbytu před zeleným čtvrtkem potvrdili i v malé napajedelské prodejně. „Nejvíc jde samozřejmě na odbyt zelený špenát, který teď už je momentálně vyprodaný, ale jinak můžeme nabídnout brokolici nebo růžičkovou kapustu na polívku,“ vypočítává prodavačka Miroslava Ličmanová.

Přípravy na Zelený čtvrtek (zdroj: ČT24)


Již několikátý rok je tradicí, že lidé v mnoha výčepech najdou dozelena obarvené pivo. Na tento trend naskočil i zlínský hostinský Martin Čurda Juřík. „Včera jsme ještě točili klasický ležák. Na dnešek už máme připravený velikonoční speciál - zelený ležák obarvený výtažkem z bylin,“ popisuje hostinský.

V Brně si přijdou na své i ti, kteří pivo rádi nemají. V některých kavárnách je pro ně připravené zelené latté. „Je ze zeleného čaje s mlékem a je to takový jarní nápoj plný antioxidantů,“ představuje svůj speciál kavárník Michal Stec.

Zdobí se i kostel. Vznikne v něm Getsemanská zahrada

Zelený čtvrtek má ale význam především pro věřící. Kapli poutního chrámu ve zlínské části Štípa odpoledne plnili květinami. „Budou tu připravené i lavičky, aby lidé mohli s Kristem bdít v Getsemanské zahradě,“ těší se na dnešek zlínský farář František Sedláček.

Zítra naposledy před Velikonocemi zazní kostelní zvony. Až večer podle tradice odletí do Říma, nahradí je, hlavně na venkově, kluci s řehtačkami. 

Vydáno pod