Obří aquapark v Pasohlávkách se otevírá za tři měsíce

Pasohlávky - Již v červnu by se měl otevřít nový aquapark v Pasohlávkách na Břeclavsku. Jeden z největších a nejmodernějších areálů v Česku nabídne až 80 pracovních míst. Zatímco v Pasohlávkách se na novou turistickou atrakci těší, ostatní provozovatelé aquaparků na jižní Moravě čekají, co to udělá s již nyní mírně přesyceným trhem.

V oplocených areálech na březích Novomlýnských nádržích jezdí těžká technika, pomalu se tyčí střechy rozsáhlých budov a do dálky svítí barevné roury tobogánů. Už za pár měsíců by stavbaře měli vystřídat návštěvníci užívající si klasických i teplých pramenů v budoucím největším jihomoravském aquaparku. „Hrubá stavba už je hotová, nyní pracujeme na interiéru a instalaci vodních atrakcí,“ informoval zástupce investora René Kloos.

Na otevření se těší i pasohlávecký starosta Tomáš Ingr (Moravané). Od aquaparku, který staví soukromá společnost ŽS Real Brno, si slibuje zisky pro svou obec. „Mělo by vzniknout na osmdesát pracovních míst, která by pomohla snížit nezaměstnanost v obci. Stejně tak akvapark prodlouží sezonu v obcí provozovaném kempu Merkur a dodá hosty i soukromým penzionům,“ předpokládá následky výstavby takzvané první etapy. 

Tou je právě vybudování komplexu Moravia Thermal, na jehož stavbu přispěl Regionální operační program Jihovýchod dotací 331 milionů korun. Po svém červnovém otevření se stane jedním z nejmoderněji vybavených lázeňských center v České republice.

Návštěvníkům aquaparku má být k dispozici osm vnitřních a venkovních bazénů, 17 druhů tobogánů a vodních atrakcí, sportovní hřiště a další doprovodné služby. To vše s využitím přírodních zdrojů v podobě geotermálních vod o teplotě až 46 stupňů Celsia. Součástí komplexu budou také restaurace, obchodní prostory, parkoviště pro 350 osobních vozidel a 10 autobusů. V návrhu je navíc ponechána rezerva pro další venkovní relaxační plochy.

Druhou etapou budou potom vlastní lázeňská zařízení, která mají v budoucnu vzniknout v sousedství aquaparku. Tomu bude předcházet příprava infrastruktury, o kterou se postará společnost Thermal Pasohlávky, vlastněná společně obcí a krajem. „Potencionálním investorům budeme nabízet pozemky na výstavbu lázeňských objektů,“ vysvětluje Ingr plány obce a kraje.

Konkurence: Morava už začíná být aquaparky přesycena

Podle provozovatelů současných aquaparků na jihu a východě Moravy mají Pasohlávky předpoklady k tomu, aby i v poměrně nasyceném trhu získaly návštěvníky. „Těžko předpovídat, jestli to právě nám návěštěvníky ubere. Je tu asi potenciál pro přitáhnutí klientely třeba ze Slovenska,“ myslí si o rodící se konkurenci ekonom uherskohradišťského aquaparku Petr Holoubek. Podle vedoucího Wellnes Kuřim Jaroslava Kučery hraje ve prospěch Pasohlávek také přítomnost horkých pramenů. „Na energiích tím mohou hodně ušetřit,“ podotýká s tím, že jako novou konkurenci Pasohlávky sice vnímají, ale nijak zvlášť se na jejich nástup marketingově nepřipravují.

Voda jako v Laa an der Thaya nebo Karlových Varech

Možnost vybudovat lázně existuje v Pasohlávkách od dob, kdy na místě probíhaly před více než dvaceti lety průzkumné vrty pro nalezení ropy a zemního plynu. Místo zmíněných surovin objevili odborníci termální vodu, podle rozborů léčivou. Nacházejí se zde dva vrty hluboké 1500 metrů, jeden z nich má osvědčení přírodního léčivého zdroje. Kvalitou je údajně voda z obou vrtů srovnatelná s tou v geotermálním aquaparku v nedalekém rakouském Laa an der Thaya, termální charakter pramenů je zase podobný vodě v Karlových Varech.

Turistickým lákadlem může být spolu s lázněmi a aquaparkem i blízkost archeologického naleziště - starořímského lazaretu. Nemocnice, která stávala na kopci Hradisko, byla součástí rozsáhlého opevněného komplexu, který zde ve druhém století za vlády císaře Marka Aurelia postavila desátá římská legie.