Insolvenční správce: Chceme Farmu Bolka Polívky zachránit

Olšany - Po vyhlášení úpadku začal Farmu Bolka Polívky řídit insolvenční správce. A první, s čím se musel Michal Edl vyrovnat, byl odchod hlavního manažera a pracovní neschopnost kuchařky. I proto má farma na dveřích nápis „z technických důvodů zavřeno“, i když uvnitř „normálně“ funguje. Teď Edla čeká ta nejtitěrnější práce. Musí se probrat účty a zjistit, jak firma doposud fungovala. Až poté bude schopen odpovědět na základní otázku, zda je schopná přežít a splatit své závazky například po pouhé reorganizaci, nebo se bude muset prodat. O tom bude rozhodovat květnový soud.

„Uvědomujeme si, že je Farma Bolka Polívky jedinečná nadregionální značka a její zánik by nebylo dobré řešení pro nikoho. Pan Polívka ji budoval dlouhá léta. Budeme se tedy snažit ji zachránit,“ uvedl insolvenční správce Michal Edl.

I proto se už příští středu sejde s věřiteli, aby si řekli, zda je Farma Bolka Polívky schopná splatit svoje dluhy – a za jakých okolností. Kromě stavební firmy Kaláb, které Farma Bolka Polívky dluží téměř osm milionů za stavbu wellness centra, architekta, jenž přístavbu navrhnul, a dalšího dodavatele, se totiž do insolvence hlásí i další věřitelé. Tím posledním je UniCredit bank, které dluží víc než půl milionu korun. Kromě toho má další pětimilionový úvěr a dalších několik milionů dluží dalším dodavatelům. Dluhy na zdravotním a sociálním pojištění zaměstnanců nevyjímaje.

Insolvenční správce Michal Edl k řešení úpadku (zdroj: ČT24)

Schůzky s věřiteli se zúčastní také zástupci Regionálního operačního programu Jihovýchod, od kterého dostala Farma Bolka Polívky na stavbu wellness centra mnohamilionovou dotaci. Podmínkou jejího získání v roce 2008 bylo, že se Farma nesmí dostat do cizích rukou po dobu pěti let. „Dotace je přidělována konkrétnímu vlastníkovi. Ten, kdo ji dostal, se nemůže objektu, na který dotaci dostal, jednoduše zbavit. Nemůže se změnit ani účel dotace. Jediné, co přichází v úvahu, je strategický partner, který bude schopen příjemci žádosti pomoci a splní stejné podmínky jako on,“ uvedla mluvčí Regionálního operačního programu Jihovýchod Kateřina Dobešová. 

Soud
Zdroj: ČT24

Jak celá jednání dopadnou, zatím není jasné. Insolvenční správce chce Farmu udržet v chodu a dodržet všechny závazky vůči klientům. „Denně volají lidé, kteří mají v objektu domluvenou či už zaplacenou akci nebo pobyt, a my je ujišťujeme, že své závazky dodrží. Farma je sezónním podnikem, a aby byla zachována, musí fungovat. Samozřejmě s námi dodaným novým profesionálním managementem,“ dodal insolvenční správce Edl. Právě dosavadní vedení farmy přitom považuje za klíčový důvod jejího současného problému.

Hned v pondělí bude správce řešit, zda nehrozí farmě například odpojení od energií nebo odchod dalších zaměstnanců. „Samozřejmě se hned na začátku po vyhlášení insolvence ukázalo, kdo ze zaměstnanců je loajální, a kdo nikoliv. Někteří odešli a spolupracovat na znovuoživení nechtějí. S těmi ostatními chceme dál rozhodně pracovat na chodu objektu,“ dodal Edl.