Rodina ubitého Vietnamce žádá po státu odškodné 100 milionů

Brno - Brněnský městský soud se dnes začal zabývat žalobou na stát, kterou podal syn Vietnamce, jenž zemřel po brutálním policejním zásahu v Brně v lednu 2009. Mladý muž žádá po ministerstvu vnitra odškodné 50 milionů korun. Zítra u stejného soudu začne druhý proces v kauze, v němž matka cizince požaduje po státu rovněž 50 milionů korun. Oba argumentují tím, že jejich příbuzný zemřel kvůli selhání policie.

„Vietnamská komunita trvala na tom, aby ta částka byla tak velká, aby se na smrt pana Lama nezapomnělo,“ vysvětloval právní zástupce pozůstalých Marek Sedlák. U soudu dnes promluvil syn ubitého Vietnamce, který dlouhodobě žije v Německu. Se svým otcem se osobně setkal naposledy v roce 2007, jinak spolu hovořili většinou pomocí videochatu. Zda syn odškodné získá, rozhodne soud 5. března.

„Rodina to prožívala velmi špatně, zejména způsob úmrtí. Nikdo se jim doteď neomluvil, nikdo neprojevil lítost,“ řekl Sedlák. Zítra proces pokračuje, projednávat se bude žaloba matky zemřelého. Ta po státu taktéž požaduje 50 milionů rokun. Sama se ale k soudu nedostaví, nedostala totiž vízum. Protože kauza je svým způsobem v České republice ojedinělá, pro stanovení požadované částky hledal právník inspiraci u zahraničních případů úmrtí v souvislosti s policejní brutalitou.

Vietnamce zbili policisté i sousedka

Incident, při kterém Hoang Son Lam zemřel, se stal 4. ledna 2009 v podvečerních hodinách v Körnerově ulici. Trojice policistů prověřovala oznámení, že Vietnamec v drogovém opojení demoluje zařízení bytu a napadá přítomné. Po příjezdu policie seděl muž v křesle. Zásah ale vyvrcholil bitím Vietnamce, do kterého se kromě policisty Josefa Srnského údajně z vlastní iniciativy zapojila i sousedka. „Byla opřená o lednici a kopala do něj,“ uvedla v březnu 2010 svědkyně Jana Tomanová. Vietnamec po zásahu skončil v policejní cele. Stěžoval si na zdravotní potíže. O den později zemřel. Měl zlomená dvě žebra, protrženou slezinu a krvácel do dutiny břišní.

Poprvé se příbuzní na soud obrátili už loni na podzim, kdy požadovali totožnou výši odškodnění za útrapy, které Hoang Son Lam před smrtí zažil. Soud ale tuto žádost zamítl s tím, že nárok zanikl spolu s jeho úmrtím. Nyní příbuzní požadují peníze jako náhradu za utrpěnou psychickou újmu po smrti Lama.

Bývalý policista Srnský stráví za útok deset let za mřížemi. Vietnamcova sousedka Kateřina Slavíčková si odpykává osmileté vězení. Policisté Jarmil Šimoník a František Jaroš dostali po třech letech. Proti bití totiž nezakročili. Všichni čtyři agresivní útočníci jsou tak nyní ve vězení.