Kyjov omezí život v noci

Kyjov – V týdnu otevřeno nejdéle do půlnoci, o víkendu nanejvýš do dvou do rána. Takové omezení začne od dubna platit v Kyjově pro bary a noční podniky. Radnice tak chce vyhovět lidem, kteří si stěžují na neustálé porušování nočního klidu. Podnikatelé jsou však proti. Tvrdí, že přijdou o velkou část svých tržeb a po radnici žádají výjimky.

Sobota, dvě hodiny ráno a v baru je ještě živo. Barmanka neustále přijímá nové objednávky. Za dva měsíce by ale v tutéž dobu musely kyjovské podniky zavřít. Nařizuje to nová vyhláška. „Mám 90 procent tržeb realizovaných v noci. Takže v první fázi bych asi propustil dvě holky, které tady dělají už léta,“ uvedl provozovatel nočního klubu Petr Kukulka. Jedná proto s vedením města o výjimce. A uspěje – výměnou za dodržení několika podmínek.

„Nenalévat alkohol osobám do 18 let, pokusit se v rámci možností vytěsnit z vašeho provozu závadové osoby a udržovat pořádek v okolí provozovny,“ vypočítává místostarosta Kyjova Antonín Kuchař (nez.).

O výjimku si v Kyjově mohou požádat všichni majitelé nočních podniků. Bude platit maximálně rok. Pokud výstraha nepřinese zlepšení, další výjimky už radnice nevydá. Kyjov totiž s nočními výtržnostmi problém má. Policie řeší ročně desítky případů. Vedle krádeží a vandalismu také fyzické útoky.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Kyjov není jediným městem, které omezuje provozní dobu nočních podniků. Podobná vyhláška včetně výjimek platí například v Boskovicích. Avšak třeba Cheb ji kvůli protestům podnikatelů nedávno zrušil.