Břeclavské ghetto ochrání kamerové systémy a čipové dveře

Břeclav – Více než třicet kamer a nové bezpečnostní dveře s čipovými vstupy nově bdí nad bezpečností v ulicích Na Zahradách, Krátká, a zejména Riegrova. Ulice tvoří vyloučenou lokalitu, kde opakovaně dochází k drobné kriminalitě. Radnice na zabezpečení oblasti vynaložila dva miliony korun.

Už rok obchází vyloučenou lokalitu v Riegrově ulici romský asistent prevence kriminality, který řeší drobné výtržnosti i nepořádek v okolí domů. Dnes město spustilo další část projektu. „Kamerové systémy a bezpečnostní dveře jsou opatření, která mají výrazně zvýšit kvalitu veřejného pořádku, a především zlepšit život a bezpečí lidí, kteří žijí v těchto domech, ale i v širším okolí,“ vysvětlil starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Podle romského preventisty Jaroslava Danihela si lidé změnu většinou pochvalují, řada z nich má třeba s vykradením sklepa osobní zkušenost. „Někdo z nájemníků třeba nechal otevřené vchodové dveře a kdokoliv cizí se tak snadno dostal do domu. Mohl se nepozorovaně vkrást ke sklepním kójím a odtud si odnést kytary nebo třeba monitory,“ popsal Danihel. S tím je teď konec – dveře s čipovým vstupem se automaticky samy zamknou a dovnitř se dostane jen nájemník se svým unikátním čipem.

  • Kamer přibyly tři desítky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4168/416745.jpg
  • Projekt přišel na 2 miliony korun zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4168/416750.jpg
  • Projekt přišel na 2 miliony korun zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4168/416749.jpg
  • Bezpečnost se má zlepšit hlavně v ulici Riegrova zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4168/416747.jpg

Kamerový systém už usvědčil prvního výtržníka

Jednotlivé přístupy do domu se zaznamenávají elektronicky, vchod navíc hlídají 24 hodin denně i kamery s nočním viděním. Kamery dohlíží na klid také ve všech patrech domů. „V pátek někdo rozbil spodní výplň dveří. Právě díky kamerovému systému se policii podařilo pachatele ihned zjistit,“ potvrdil Danihel.

„První krok se udělal, teď je potřeba, aby to vydrželo. Jsem ale rád, že když k nám někdo přijde na návštěvu, tak se tady teď nebudeme cítit jako v nějaké dobytkárně. Člověk půjde po schodech a nikde neuvidí nápisy a malůvky na stěnách,“ řekl jeden z nájemníků. I další dvě nájemnice se shodly, že na sídlišti je teď větší klid.

Našli se ale i kritici projektu, podle kterých radnice zbytečně vyhodila dva miliony korun. „V jednotě je síla, i ta negativní. Jestli se to zlepší, to se uvidí časem. Ale pokud ano, tak to bude tím, že se Romové odstěhují do jiné části Břeclavi,“ myslí si starší muž ze sídliště.

Vedení radnice už teď plánuje další kroky, které by obyvatelům Riegrovy ulice přinesly ještě větší bezpečí. „Potřebujeme kamerové systémy i venku na ulici v nejbližším okolí domů. Znovu budeme žádat o dotace, abychom je tam mohli rozmístit,“ dodal starosta Ryšavý. Městské byty také dostanou nová okna a vymalují se vchody.