Soud rozhodl neoprávněně. Bauhaus by mohl brzy otevřít

Brno - S nečekaným rozhodnutím přišel Nejvyšší správní soud v Brně. Stanovil, že žaloby proti takzvaným stavebním certifikátům autorizovaných inspektorů nebudou řešit soudy, ale stavební úřady. Toto rozhodnutí by zásadně mohlo ovlivnit například situaci okolo velkého obchodního domu Bauhaus v brněnských Ivanovicích. Ten zatím nemohl otevřít kvůli rozhodnutí Městského soudu v Praze. Nyní by se mohl konečně dočkat kolaudace.

„Ani soudu, ani ministrovi pro místní rozvoj nenáleží ve věci rozhodovat, protože certifikát autorizovaného inspektora není správní rozhodnutí a autorizovaný inspektor není správním orgánem,“ řekl předseda zvláštního senátu Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec.

Soudům tedy nyní nezbývá nic jiného, než žaloby proti certifikátům autorizovaných inspektorů odmítat. Včetně těch už podaných. Odpůrci staveb se tak musí obracet nikoliv na soud, ale na stavební úřad. „Získávají možnost obrátit se na stavební úřad s návrhem, že podle nich z určitých důvodů nevzniklo právo stavět,“ dodal Mazanec.

"Certifikát autorizovaného inspektora je výsledkem soukromoprávní smlouvy, kterou uzavírá stavebník s autorizovaným inspektorem o tom, že autorizovaný inspektor posoudí předloženou projektovou dokumentaci a stavebníkovi předá certifikát. S tímto certifikátem odchází stavebník na stavební úřad a předložením projektové dokumentace osvědčené certifikátem mu vzniká právo stavět."

předseda zvláštního senátu Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec

Průlomové rozhodnutí by mohlo rozhýbat řadu případů, které právě kvůli udělenému certifikátu skončily u soudu. Asi nejznámějším příkladem je stavba obchodního centra Bauhaus v brněnských Ivanovicích. Na základě žaloby ekologických hnutí a občanských sdružení pozastavil před rokem Městský soud v Praze jeden z certifikátů pro tuto kontroverzní stavbu. Rozhodnutí znemožnilo její kolaudaci.

Ačkoliv tak Bauhaus už měsíce stojí, otevřít nemůže. Nebo nemohl. Až doteď. Díky rozhodnutí Nejvyššího správního soudu by nyní mohlo opět začít pozastavené řízení o kolaudaci stavby. „V případě Bauhausu to může znamenat, že bude moci otevřít a občané se budou moct bránit až tehdy, když už bude otevřený,“ upozornil Jiří Koželouh z ekologického sdružení Nesehnutí. A otevřít se Bauhaus opravdu chystá. „Je to velmi čerstvé rozhodnutí soudu a na jeho základě uděláme vše pro to, abychom co nejdřív otevřeli,“ potvrdil ředitel společnosti Bauhaus ČR Aleš Pacal.

Mluví Jiří Koželouh z Nesehnutí (zdroj: ČT24)

Stavba pozastavena, desítky lidí bez práce

Stavba nového Bauhausu vyvolává emoce od počátku. Už při plánování výstavby se proti ní postavila skupina místních obyvatel. Obávali se hluku, množství aut i prašnosti. Společnost Heršpická - správa nemovitostí, která je dceřinou firmou rakouského Bauhausu, si však místo stavebního povolení opatřila jen certifikáty od autorizovaného inspektora, které umožňují zkrátit stavební řízení a opomíjet připomínky ostatních dotčených osob. Kvůli tomu se lidé z Ivanovic obrátili na Městský soud v Praze, který účinnost jednoho z certifikátů pozastavil. Stavbu proto nebylo možné zkolaudovat a otevřít.  

Vloni na jaře přijala společnost necelou stovku zaměstnanců. Zaměstnávání pracovníků zavřeného obchodního domu stálo ale podle vedení tři miliony korun měsíčně. Proto na osm desítek lidí přišlo o práci, aniž by kdy v hobbymarketu vůbec pracovali. Nyní jim svítá naděje, že by se do práce opět mohli vrátit.

Sporný certifikát

Hobbymarket Bauhaus v Brně-Ivanovicích byl postaven na základě certifikátu autorizovaného inspektora Milana Teigisera. Podle znaleckého posudku, který má sdružení Nesehnutí k dispozici, nedodržel stavebník ivanovického hobbymarketu územní rozhodnutí a upravil si půdorys stavby podle svých potřeb. 

Aktivisté tvrdí, že na vině je developer a autorizovaný inspektor, který podle nich neprávem vydal příslušné povolení. Vydat ho podle aktivistů měly české soudy. „Můžeme potvrdit nález ombudsmana, který zjistil, že v případě Bauhausu šlo o zneužití institutu autorizovaného inspektora. Kontroverzní autorizovaný inspektor Teigiser totiž – v rozporu se stavebním zákonem – neoslovil sousedy a sousedky stavby,“ tvrdil v srpnu zástupce Nesehnutí Jiří Koželouh.

Naopak společnost Bauhaus oznámila, že zavření obchodního domu jí způsobilo ztráty přesahující sto milionů korun. Česku tak hrozí další mezinárodní arbitráž. Městský soud v Praze navíc vyhověl společnosti Bauhaus v jedné starší žalobě, kterou podaly dva manželské páry z Ivanovic, a kvůli které také nemohl Bauhaus otevřít. Investor teď plánuje po manželích mnohamilionové škody za ušlý zisk vymáhat.