Břeclav se připravuje na nedělní pochod a shromáždění

Brno – Horká neděle možná čeká Břeclav, na plánovaném pochodu se sejdou obyvatelé města, aktivisté bojující proti násilí, ale také Dělnická mládež. Skupina zformovaná na Facebooku se dnes s Dělnickou mládeží domluvila na tom, že městem projdou společně. Aktivisté z iniciativy Nenávist není řešení si zabrali pro shromáždění několik míst v okolí Riegrovy ulice. Na neděli jsou plánovaná rozsáhlá bezpečnostní opatření. Pro Události v regionech z Brna téma zpracoval dokumentarista Martin Mareček.

Iniciativa Nenávist není řešení si pro shromáždění vybrala lokalitu ve vyloučených lokalitách, kde se nahlásili v čase od 10 do 22 hodin. Riegrova ulice a její okolí bývá označována jako břeclavské ghetto, v tamních panelácích žije řada romských rodin. Kvůli problémům v této oblasti Břeclav zaměstnala romského asistenta pro prevenci kriminalitu a zvažuje investici do kamerového systému.

Nedělní pochod, svolaný Dělnickou mládeží na popud několika Břeclavanů, vyjde o půl jedné od nádraží. Přes sady 28. října, ulice Jana Palacha a 17. listopadu chtějí dojít na náměstí T. G. Masaryka. Zde bude prostor na proslovy a kolem třetí hodiny se pochod vydá zpátky.

Kvůli průchodu městem se radnice v čase od 12. do 20. hodiny rozhodla odklonit dopravu. Autobusy nebudou projíždět zastávkami u Shopping centra, na náměstí T. G. Masaryka, u kulturního domu a polikliniky. „Z vlakového nádraží bude nástupní stanice autobusů přesunutá na autobusové nádraží, odkud pojede do městských částí objízdnou trasou. Pokud se situace ve městě uklidní dříve, bude jízda autobusů obnovená v původních trasách,“ upřesnila mluvčí Břeclavi Eliška Windová. V neděli bude uzavřené také muzeum, galerie a synagoga.    

Pochod pořádají místní na podporu patnáctiletého chlapce, kterého v neděli brutálně zbila trojice zatím neznámých mužů. Podle chlapcovy matky byl jeden z útočníků Rom. Ve městě se zvedly protiromské nálady. Napjatou situaci přijela do města řešit také zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková a zástupci vládní Agentury pro začleňování Romů. 

Martin Mareček

Dokumentarista Martin Mareček dostal zadání, které mu jeho kolegové trochu záviděli: zmapovat dění v Břeclavi a přípravy na nedělní pochod. I jeho pojetí bude jiné. Chce zmapovat, jak kauza vznikla, co jsou fakta a co jen dohady. „Navíc se štáb setká s organizátorem každého ze tří nedělních pochodů,“ uvedla redaktorka Eliška Bučinová. To téma v minulých dnech spolu s Filipem Zdražilem zpracovávala a účastnila se porady s Marečkem.  

„Zatímco ráno po poradě a cestou do Břeclavi jsme řešili, jak téma uchopit, teď máme plné ruce práce se sháněním respondentů,“ popsala zpravodajské peripetie další členka břeclavského štábu, redaktorka Zuzana Janáková. Marečkův tým se teď na místě snaží sehnat zástupce různých iniciativ a skupin, které se nedělního pochodu zúčastní.

Tak i Marečkovo téma prošlo od ranní porady značnou proměnou podobně jako u Eriky Hníkové. Nepodařilo se sehnat respondenty, a tak se dokumentarista spolehl na náhodu. Se štábem jsou na místě, kde k napadení patnáctiletého hocha došlo. Martin Mareček se ptá kolemjdoucí, co o dané události ví.

„Ptá se úplně jinak než my redaktoři. Nejprve respondenta seznámí s tím, o co mu jde. Zeptá se ho předběžně a teprve potom natočí pár vybraných otázek na kameru. Taky díky tomu máme zatím natočeno jen dvacet minut materiálu,“ objasnila postupy dokumentaristy Zuzana Janáková.

Reportáž Martina Marečka v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)
Vydáno pod