Jízdě králů v Hluku přálo počasí. Nepršelo

Hluk – Po třech letech čekání projela Hlukem slavná Jízda králů. A počasí jízdě přálo – navzdory deštivému počasí posledních dní během dnešního průvodu nespadla jediná kapka. Připravené pláštěnky tak nakonec nikdo nepotřeboval.

„Už jsme vyšli, za sucha, tak už to z nás všechno opadlo. Hlavně to počasí nás trápilo – celé tři dny to řešíme, pláštěnky tady máme všichni schované,“ řekl otec letošního hluckého krále Martin Polách. Velkými přípravami na jízdu, která se v Hluku na rozdíl od ostatních obcí koná jen jednou za tři roky, žila obec už několik týdnů.

Dávná tradice se dodnes dodržuje jen ve čtyřech obcích – na Slovácku vedle Hluku také ve Vlčnově, Kunovicích a ve Skoronicích na Kyjovsku. Obce společně usilují o zápis do světového dědictví UNESCO.

NO COMMENT: Jízda králů v Hluku (zdroj: ČT24)

Zkoumání dokumentů o původu jízdy, při které je král v ženském přestrojení, má zahalenou tvář a v ústech růži, je ve finální fázi. „Očekáváme, že buď koncem letošního nebo začátkem příštího roku by mohla být Jízda králů mezi památky zařazena,“ uvedl starosta Vlčnova Jan Pijáček (ODS). „Tím pádem by o jízdě věděla celá Evropa, celý svět a byla by ještě slavnější, než je teď,“ dodal starosta Hluku Jan Šimčík (ODS).

Jízda králů by na seznamu nehmotného dědictví UNESCO doplnila jediné dva české zástupce – slovácký tanec verbuňk a východočeské masopustní průvody.

Jízda králů v Hluku
Zdroj: ČT Brno