Exstarosta Kvapil s bývalým tajemníkem Novotným nastoupili do vězení

Brno - Bývalý tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný a exstarosta Aleš Kvapil nastoupili do vazební věznice. Přibližně po týdnu budou oba převezeni do jiného vězení, kde si odpykají čtyřletý trest za převzetí milionového úplatku. Oba bývalí politici museli k výkonu trestu nastoupit nejpozději ve čtvrtek. Informaci jako první přinesl server iDnes.cz.

Novotný nastoupil do vězení v brněnských Bohunicích dopledne. Kvapil v odpoledních hodinách. Čtvrtek byl přitom nejzažší termín jejich nástupu do vězení, neboť uplynula desetidenní lhůta od chvíle, kdy si oba muži převzali výzvu k nástupu trestu.

Kauza odstartovala loni 11. února zatčením Radovana Novotného, někdejšího tajemníka radnice Brno-střed, jen pár okamžiků poté, co od podnikatele Jiřího Štopla převzal milion korun v označených bankovkách. Starostu Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila zadržela ve stejný okamžik policie v centru Brna. Novotný v případu figuruje jako strůjce plánu a vyjednavač, Kvapilovým úkolem bylo zřejmě po složení peněz zastavit komplikace u Štoplova projektu Sonocentrum. Ten měl stát právě v části Žabovřesky.

Oba muži strávili několik týdnů ve vazbě. Obvinění z korupce popírají. Kvapil prý na jediné schůzce s dvojicí Novotný-Štopl netušil, že se jedná o úplatcích. Novotný se hájil tím, že peníze inkasoval za poradenskou činnost.

Původně měli ve vězení strávit sedm let, Vrchní soud v Olomouci však snížil trest o tři roky a zdvojnásobil peněžitý trest. Kvapil má zaplatit milion korun, Novotný půl milionu.

Aleš Kvapil, Radovan Novotný a Jiří Štopl
Zdroj: ČT Brno
Vydáno pod