Audit na znojemské radnici odhalil řadu závažných pochybení

Znojmo - Markantní propouštění zaměstnanců i řešení pochybení právní cestou, tím má začít avizovaná velká restrukturalizace znojemské radnice. Podle zprávy nezávislých auditorů, kteří hodnotili chod jednotlivých radničních odborů a městských organizací za poslední čtyři roky, kontrola odhalila řadu závažných nedostatků snad ve všech oblastech hospodaření. Podnětem k auditu byla kauza bývalého znojemského tajemníka Vladimíra Krejčíře, obviněného z úplatkářství při organizaci veřejných zakázek.

Starosta města Zbyšek Kaššai (ČSSD) si zprávu od auditorů pročetl jen zběžně, proto se k nim zatím nechtěl blíže vyjadřovat. Na základě mnohých
z nich ale město už teď zvažuje podání několika trestních oznámení. Podle předběžných informací při kontrole dopadl nejhůře odbor správy městských nemovitostí. Konkrétnější závěry auditu radnice zveřejní až začátkem července.

Kvůli aféře už Znojmo přišlo o dotace

Regionální rada ROP začátkem června pozastavila Znojmu dotace ve výši 50,3 milionu korun. „Důvodem tohoto kroku je opodstatněné podezření ze spáchání trestného činu,“ stálo v dopise, který městu rada poslala. Dotace byly zastaveny zřejmě kvůli kauze Krejčíř. Rozhodnutí ROPu o pozastavení dotací potvrdil i znojemský starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD). „V případě, že by kvůli korupci Znojmo peníze z dotací nedostalo, měli bychom velký problém. Náš rozpočet je velmi napjatý,“ uvedl Kaššai. 

Ve srovnání s rokem 2010 letos Znojmo hospodaří s částkou o čtvrt miliardy nižší. Město šetří, kde se dá. Náklady na pořádání znojemského vinobraní například letos klesly o 35 procent a v reakci nato se do soutěže nepřihlásily žádné znojemské firmy. Jestli Znojmo peníze nakonec dostane, zatím nikdo neví. „Budeme čekat na výsledky vyšetřování, potom se uvidí, jak dál,“ řekla mluvčí ROP Jihovýchod Kateřina Kurková.

Vydáno pod