Brněnské „nedokonalé“ novinky: Tryskající Spravedlnost a nečitelné hodiny

Brno - Náročná komplexní rekonstrukce Moravského náměstí v centru města je hotová v předstihu. Původně mělo být dokončeno na sklonku října, místo toho mohou lidé obdivovat nové náměstí už od poloviny září, tedy ještě před komunálními volbami. Jenže - chyby se vloudily. Například socha Spravedlnosti tryská až moc a místo nových stromů jsou oschlé trosky. Magistrát slibuje, že se vše napraví.

Socha Spravedlnosti stojí před Nejvyšším správním soudem necelé tři týdny. Vodní prvek byl od začátku v plánu jako součást skulptury, ale čeho je moc, toho je příliš. Některé dny totiž zřejmě kvůli silnému tlaku voda stříká až na chodník a stéká potom po náměstí až do kanálu. Lidé, kteří každý den přeskakují potůčky vody, už Spravedlnost překřtili na „muže, který krade bidet“. Další vadou na kráse nového náměstí jsou stromy, které by ho měly krášlit, a přitom jsou v hodně zuboženém stavu.
 
„Veškeré vodní prvky, tedy socha Spravedlnosti, fontána, poté mapa a vlastně i stromy, jsou v testovacím provozu,“ vysvětluje mluvčí magistrátu Pavel Žára. Během tohoto testovacího období by se všechny chyby měly „vychytat“. V případě sochy trvá testování do konce října a stromy si chce správce zeleně převzít kvůli jejich stavu raději až příští jaro. Ty stromky, které nepřežijí zimu, bude muset stavební firma vyměnit.  
 
K hodinám letáček. Ani ten ale nepomáhá

Nedostatky se řeší například i u nového hodinového stroje na centrálním náměstí. Hodiny na něm ukazují jen čtvrthodiny, a to navíc natolik sofistikovaným způsobem, že pro většinu návštěvníků zůstávají velkou záhadou. Autoři po vlně kritiky přišli s řešením a vytiskli letáky, které rozdávají přes den zájemcům. Na návodech je pak názorně vykresleno, jakým způsobem mohou lidé čas vyčíst. Jenže vysvětlující letáky opět nesou otisk poněkud komplikovanějšího smýšlení autorů. 
 
„Tady ta minutovka se sklání a podle toho, v jakém úhlu se skloní, tak to ukazuje čtvrt, půl, tři čtvrtě a celou hodinu… No ale to chce vysokou školu,“ poznamenala jedna z žen, která se jako jedna z mála v informačním letáku zorientovala. „Jasně, tady podle tohoto návodu je to perfektní,“ směje se o kousek dál stojící muž.

Lidé se učí číst čas na brněnském \"orloji\" (zdroj: ČT24)

Podle autorů návrhu i brněnského primátora ale není potřeba hodiny umět číst. Obelisk z černé žuly za 12 milionů korun plní prý pouze symbolickou funkci.  „Dneska je čas vnímán v podstatě jako banální informace a my jsme chtěli tomu času dát větší filozofickou dimenzi. Dneska nás všechny čas jenom honí a my jsme chtěli, aby se lidé zastavili a přemýšleli nad tím, co je to čas,“ vysvětluje autor návrhu Oldřich Rujbr. Pro všechny, kterým nestačí filozofická dimenze času a chtěli by vědět, kolik je hodin, už k obelisku neznámý majitel minulý čtvrtek přiložil svůj vlastní budík.