Zlín je stříbrný. Finále rozhodl po 96 minutách Straka

Zlín - Hokejisté Plzně se stali poprvé v klubové historii, která sahá do roku 1929, vítězi hokejové extraligy. O novém držiteli mistrovského titulu rozhodl sedmý finálový zápas play off, v němž Západočeši vedení koučem Milanem Razýmem porazili Zlín na jeho ledě 4:3 a stejným poměrem opanovali i celou sérii. Vítěznou branku vstřelil ve druhém prodloužení v čase 96:15 čtyřicetiletý kapitán Martin Straka.

Plzeň nastoupila k rozhodující bitvě bez útočníka Vampoly, který byl nečekaně vyřazen z kádru a zastoupil ho Petruška. Bezgólová první třetina nabídla zajímavý hokej, jemuž však chybělo více rušných momentů před oběma brankami. Krátce po úvodním buly zkusil štěstí Balaštík, odpovědí byla střela Kováře do boční sítě.

Následovala série tří přesilovek Moravanů, s níž si však hosté bez větších potíží poradili, aniž by inkasovali. V 16. minutě nebezpečně vypálil Köhler, brankáře Mazance ale nepřekvapil. Pozorný byl ovšem také jeho protějšek Sedláček, jehož prověřil krátce před první přestávkou ostrým projektilem Kratěna.

Druhá třetina už byla okořeněna i góly. Už po 86 sekundách rozproudil dění na ledě zakončením pod horní tyčku osamocený Balej, jehož našel přihrávkou zpoza branky Vlasák. Následoval velký tlak Zlína, v němž pálili tvrdě Linhart s Hamrlíkem, gólovou tečku však mělo až snadné doklepnutí Balaštíka poté, co Čech po parádní Leškově přihrávce trefil zblízka jen tyč prázdné branky.

Iniciativu převzala znovu Plzeň. Johnson v dobré pozici přestřelil, ale zapotil se i Mazanec po Ondráčkově střele. Johnson ve 36. minutě své zaváhání dokonale napravil, když napřáhl na kruhu pro vhazování a s přispěním Řezníčkovy nechtěné teče překonal Sedláčka. I tentokrát ale dokázali domácí brzy odpovědět - Köhlerovu snahu o zasunutí puku za čáru po objetí branky dokonal přesvědčivou koncovkou Ondráček. Příležitosti Köhlera a Baleje už pak skóre nezměnily.

Západočeši na úvod třetího dějství dohrávali většinu ze své vůbec první přesilovky zápasu po prohřešku Veselého těsně před přestávkou, ovšem neúspěšně. Ve 44. minutě se až před Mazance prodral Okál, prostřelit ho nedokázal. Při vyrovnaném stavu 2:2 se hrálo hodně opatrně, žádný ze soupeřů nechtěl udělat chybu, ale ta přece jen přišla.

Sedláček nejprve dokázal pokrýt Balejovu střelu, jenže o chvilku později v 50. minutě neutěsnil mezírku u své pravé tyče, fantóm letošního play off Kovář propasíroval po objetí branky kotouč za brankovou čáru a potřetí v dnešní bitvě vrátil vedení na stranu svého týmu. O vyrovnání se pokoušel Čajánek, těsně minul Holík, domácím hrdinou se však stal pouhých 10 sekund před vypršením základní hrací doby Čech. V power play umocněné Kovářovým hákováním napřáhl od modré čáry a trefil přesně pod horní tyč.

První prodloužení nabídlo elektrizovaným divákům strhující podívanou. Nejprve se dostal tváří v tváři Sedláčkovi plzeňský kapitán Straka, ale zastavil ho faul domácích, který sudí netrestali, a dali tak najevo, jaký metr nastavili pro vyvrcholení celého ročníku. Už pár vteřin nato minul Okál prázdnou branku. Balejovo zakončení přečíslení tří na dva vychytal Sedláček. V dalším možnostech selhali Straka a dvakrát Kostourek. 

Od druhého prodloužení už se hostující bek Špaček přesunul zpět na svůj původní post asistenta trenéra. V 85. minutě byl blízko nesmazatelnému zápisu Kašpařík, z mezikruží rozezvučel horní tyč. Při Leškově nahození z nulového úhlu se hodně zapotil Mazanec, velkou šanci spálil poté Vlasák. Plzni ale vše vynahradil Straka, když nenápadnou ranou prostřelil Sedláčka a odstartoval obrovskou radost Západočechů.

PSG Zlín - HC Škoda Plzeň 3:4 v druhém prodloužení (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 26. Balaštík (Čech, Leška), 39. Ondráček (Köhler, Čajánek), 60. Čech (Zámorský, Čajánek) - 22. Balej (Vlasák, Kašpařík), 36. Johnson (Martin Straka, St. Pierre), 50. Jan Kovář (Johnson, Martin Straka), 97. Martin Straka (Jan Kovář, Balej). Rozhodčí: Baluška (SR), A. Jeřábek - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 6641 (vyprodáno). Konečný stav série: 3:4.

Zlín: J. Sedláček - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Tesařík, Horák, Matějíček, Urbanec - Ondráček, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Holík, Melenovský, Čech - Okál, Kostourek, Fořt. Trenéři: Rostislav Vlach a Jurík.

Plzeň: Mazanec - Jiří Hanzlík, J. Špaček, J. Jeřábek, St. Pierre, Slovák, Frolo, Mozík - Johnson, Jan Kovář, Martin Straka - Kratěna, Kašpařík, Vlasák - Balej, T. Sýkora, Pletka - Dvořák, Lev, Petruška. Trenéři: Razým, Michal Straka a Pejchar.

Vydáno pod