Chci pokořit úspěch z Pekingu, je odhodlaná Pálešová

Brno – Před čtyřmi lety se na olympiádě v Pekingu stala nejmladší členkou české výpravy. Teď pod pět kruhů míří znovu, bohatší o zkušenosti nejen sportovní. Při vážném zranění Kristýna Pálešová poznala, jak moc je pro ni gymnastika důležitá. A také to, že do závodu není třeba chodit se stresem.

Ještě před dvěma lety jste po nepříjemném zranění kolene asi na olympiádu příliš pomyšlení neměla?

Já vůbec nevěděla, jestli ještě budu moci někdy cvičit, takže olympiádu jsem vůbec neřešila. Šlo mi o to, abych vůbec ještě někdy gymnastiku mohla dělat. Zjistila jsem, že ji miluji, že mi přináší to, co mám ráda. V loňské sezóně se mi po návratu začalo dařit a tehdy poprvé jsem nad olympiádou začala přemýšlet.

Tentokrát jste, stejně jako před čtyřmi roky, o jediné místo pro českou gymnastiku soupeřila s oddílovou kolegyní Janou Šikulovou. Nepoznamená to vaše vztahy?

My se s Janou vzájemně snažíme to takto nevnímat. To už je spíše větší rivalita mezi trenéry a ta se někdy odráží i u nás. Obě se to ale snažíme přecházet.

Medailonek Kristýny Pálešové (zdroj: ČT24)

Jaká byla vaše cesta na hry do Londýna?

Začala už v roce 2010, kdy se rozhodovalo, jestli se Česká republika dostane na mistrovství světa jako tým. To se ale nestalo, jely jsme tam jen s Janou Šikulovou a od té doby už bylo jasné, že rozhodovat se bude mezi námi dvěma. Na předolympijskou kvalifikaci jsem se nakonec dostala já a tam se mi podařilo dosáhnout takového výkonu, že pojedu i přímo na olympiádu.

Jak moc změní úspěšná kvalifikace váš současný režim?

Trénovat budu tak jako doteď, ale určitě s větší intenzitou. Trénuji šestkrát týdně, sobotu mám volnou. Vlastně dvoufázově každý den. Zhruba se to vyšplhá až na šest, sedm hodin denně.

Olympiáda je velká příležitost, jak moc půjdete za úspěchem?

Vzhledem k tomu, že to je druhá olympiáda, určitě bych chtěla předčít ty svoje úspěchy z minulé olympiády. Minimálně bych se chtěla dostat do finále víceboje, pokud se to podaří. Samozřejmě bych chtěla přidat i co největší obtížnost do sestav. Tam už není co ztratit, takže budu se snažit nabušit co nejvíce sestav. Byla bych  moc spokojená, kdyby se mi podařilo dostat se do finále i na bradlech.

Kristýna Pálešová

Narodila se 22. února 1991 v Ivančicích. S gymnastikou začala  v šesti letech. Trénuje a závodí za klub Sokol Brno I. Její trenérkou je Kateřina Janečková. Mezi její největší úspěchy patří 21. místo ve finále víceboje na OH v Pekingu a 15. místo na bradlech na stejných hrách. V Brně studuje Stavební fakultu na Vysokém učení technickém. Do Londýna pojede už na svoji druhou olympiádu.

Česká gymnastika má slavnou minulost, ale smutnější přítomnost. Je reálné znovu začít vozit medaile z vrcholných akcí?

Obávám se, že tyto cíle jsou daleko. Pro dnešní mládež je totiž gymnastika příliš náročná, nejen fyzicky, ale i hlavou. Nevím, čím to je, jestli výchovou rodičů, nebo obecně dnešní dobou, ale děti už nemají dostatek morálky na to, aby dokázaly makat celý den v tělocvičně. Trenéři je musí přemlouvat, samy nechtějí. Dokud to tak bude, tak se obávám, že velké medaile reálné bohužel nejsou.

Myslíte při závodech na to, že držíte prapor domácí gymnastiky? I na dvou olympiádách jste byla jako jediná Češka.

Snažím se užít si každý závod, každou atmosféru. V Pekingu jsem byla mladá, bylo mi 17, takže to bylo trošku se stresem. Myslím si, že teď už do toho půjdu víc v klidu.

Vydáno pod