Kateřina Šedá zavedla v Bedřichovicích nový svátek

Bedřichovice – Konceptuální umělkyně Kateřina Šedá se rok po přestěhování jihomoravských Bedřichovic do Londýna do obce vrátila s další fází projektu. Obyvatele v rámci akce Dej mi svátek na jeden den zaměstnala. Pracovní náplň v den nového svátku? Nicnedělání.

Před rokem strávilo díky umělkyni Kateřině Šedé osmdesát obyvatel Bedřichovic na Brněnsku jeden den v Londýně tak, jako kdyby zůstali doma. Teď výtvarnice zorganizovala další fázi projektu Od nevidím do nevidím. Pro Bedřichovické vytvořila nový svátek - 3. září tak víc než polovina obce strávila doma. „Měl jsem mít školu, ale o den jsem to posunul. A dělám to, co mám – takže nic,“ řekl se smíchem student Jiří Vítek.

A podobnou náplň měly desítky dalších obyvatel. „Chodím od ničeho k ničemu, odpočívám, mám svátek. Myslím, že to nebylo špatné, aspoň jsme se dneska všichni sešli,“ zhodnotila bedřichovická knihovnice Helena Straková.

Ve svátek mají mít lidé klid - tak zdůvodnila umělkyně svoje rozhodnutí, proč se nesmí nicnedělání v Bedřichovicích natáčet. Výjimkou byl jen společný oběd v kulturním domě a odpolední přestávka. „Měla jsem pocit, že tomu nebude vadit kamera, ale spíš samotný štáb. Lidi si potom myslí, že se to celé koná kvůli natáčení, ne kvůli té akci samotné. Chtěla jsem si po skončení svátku sama určit, co bude výstupem a jaký pohled na to zaujmout,“ vysvětlovala Šedá.

Kateřina Šedá o novém bedřichovickém svátku (zdroj: ČT24)

Šedá tak do dění v Bedřichovicích zasáhla už dvakrát. A slibuje, že nový svátek nebyl její poslední akcí v obci. „Cílem celého projektu je, aby lidé zůstali ve vesnici. Vloni tam zůstali, jen vesnice se přesunula do Londýna. Pořád jde o ten stejný princip, aby z obce neodjížděli. Zároveň se mají vidět z jiného úhlu a jinak,“ popsala umělkyně.

Projektu Od nevidím do nevidím se chce Kateřina Šedá věnovat ještě další tři roky. Další fáze opět připadne na 3. září 2013. Co se bude dít, to umělkyně nechtěla ani naznačit. „Je to zatím tajné,“ řekla.

 Kateřina Šedá (*1977, Brno) je česká výtvarnice. Studovala na pražské AVU. Zabývá se především konceptuálním uměním a happeningy. Roku 2005 obdržela Cenu Jindřicha Chalupeckého za projekt Je to jedno. V roce 2007 její akce Každej pes, jiná ves upoutala pozornost přehlídky Documenta 12 v německém Kasselu. Vloni zorganizovala pro londýnskou galerii Tate Modern projekt „Od nevidím do nevidím / From Morning till Night“ (přestěhování Bedřichovic do Londýna).

Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí připravuje o projektu Od nevidím do nevidím celovečerní dokumentární film. Premiéra se chystá na podzim 2012.