Trable favorita, žokej i filozof. Zajímavé duely druhého kola senátních voleb

Některé z dvojic druhého kola senátních voleb vzbuzují víc pozornosti než jiné. Ať už svým složením, nebo třeba tím, že předpokládaný favorit svou roli v prvním kole nepotvrdil. Tady je přehled pěti takových zajímavých duelů. Mezi kandidáty jsou třeba hokejista Jiří Šlégr či univerzitní profesor Václav Bělohradský. O senátorské křeslo se uchází i ministr Jan Mládek, jehož případný neúspěch by mohl mít zásadní vliv na jeho další politickou kariéru.

Most: Lékařka vs. hokejista

V Mostě obhajuje senátorské křeslo dětská neuroložka Alena Dernerová (nestr. za hnutí Severočeši.cz). Její kandidatura byla kvůli vnitřním sporům v hnutí ohrožena, magistrát ale nakonec požadavek na její odvolání z voleb zamítl. Pracovala jako sekundární lékařka na dětském oddělení mostecké nemocnice, v současnosti má soukromou ordinaci.

Do širšího povědomí veřejnosti se Dernerová dostala jako kritička vedení Ústeckého kraje kvůli nákupům zdravotnické techniky a hospodaření krajského zdravotnictví. Před soud se nakonec dostalo pět manažerů Krajské zdravotní, rozhodnout by se mělo letos.

Ve své kampani se Dernerová zaměřila na boj proti korupci nebo zneužívání sociálních dávek, nechce prolomit limity pro těžbu uhlí. Senátorka je členkou zastupitelstev Ústeckého kraje a města Most.

Vyzyvatelem Dernerové je bývalý hokejový obránce a současný asistent trenéra litvínovského týmu Jiří Šlégr (nestr. za ČSSD). Olympijský vítěz z Nagana se zapsal do paměti sportovních fanoušků vedoucím gólem v semifinále s Kanadou. Jako jediný z českých hokejistů vyhrál kromě olympijského zlata také Stanleyův pohár, mistrovství světa i domácí ligu.

Šlégr byl v letech 2010 až 2013 poslancem ČSSD, stranu ale společně s expředsedou Jiřím Paroubkem opustil a zamířil do jeho LEV-21. Poslanecký mandát kvůli hokeji předčasně složil a v roce 2014 odešel i ze strany. Tématem jeho letošní předvolební kampaně je bezpečnost na Mostecku, především pak ve vyloučených lokalitách. Soustředit se chce i na zneužívání sociálních dávek. Šlégr je zastupitelem města Litvínova za SNK-ED.

I přes nepříjemnosti v souvislosti s ohroženou kandidaturou vyhrála první kolo senátních voleb přesvědčivě Dernerová, když získala 36,66 % hlasů. Šlégrovi dalo hlas 16,42 % voličů.

Tábor: Ministr Mládek hraje o všechno

V Táboře se pozornost zaměří na poslance a ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Do Senátu kandidoval už v roce 2010, prohrál ale se zástupcem ODS Pavlem Eybertem. Pokud by senátorský mandát nezískal ani tentokrát, chce dát vládní funkci k dispozici.

Mládek je zkušeným politikem. Byl mimo jiné náměstkem ministra financí nebo ministrem zemědělství, resort průmyslu a obchodu vede od roku 2014. Působil také v Prognostickém ústavu ČSAV nebo jako viceguvernér Mezinárodního měnového fondu za Českou republiku. Mládek byl ve druhé polovině osmdesátých let členem KSČ, do ČSSD vstoupil v roce 1995. Své priority pro senátní volby shrnul slovy „silná ekonomika, bezpečná země“.

Mládek se v druhém kole utká se starostou Mladé Vožice Jaroslavem Větrovským (nestr. za ANO). Ten byl v obci čtyři roky učitelem na základní škole, poté šest let ředitelem základní a mateřské školy v blízkých Ratibořských Horách. Do politiky vstoupil už v roce 1998, kdy byl poprvé zvolen do zastupitelstva v Mladé Vožici jako nestraník na kandidátce vedené ČSSD.

Ve všech čtyřech následujících volbách funkci zastupitele obhájil na nezávislých kandidátkách. Starostou Mladé Vožice je již třetí volební období a v roce 2014 byl Svazem měst a obcí vyhlášen nejlepším starostou Jihočeského kraje. V Senátu chce dohlédnout na zachování veřejných služeb na venkově, například pošt, škol nebo stavebních úřadů.

Výsledky prvního kola byly velmi těsné. Zvítězil Větrovský s 17,83 % hlasů, Mládek získal 17,6 %.

Hodonín: Favorit Škromach nemá křeslo jisté

První kolo v Hodoníně přineslo překvapení, když favorizovaný místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) skončil až druhý. Za největšího favorita voleb ho přitom považovali i bookmakeři. Škromach byl opakovaně místopředsedou sociální demokracie, na funkci ale před třemi lety rezignoval poté, co vyšla najevo jeho účast na utajované schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech po sněmovních volbách.

Byl ministrem práce a sociálních věcí, působil i jako místopředseda vlády. V osmdesátých letech byl členem KSČ, po roce 1989 se začal angažovat v odborech, do ČSSD vstoupil v roce 1995. V následujícím roce se stal poslancem, kterým byl nepřetržitě do zvolení senátorem v roce 2010. Mezi jeho předvolební témata patří vybudování silničních obchvatů obcí v regionu, rozvoj turistiky nebo přizpůsobení průmyslových zón menším firmám.

Škromachovi vzala vítězství v prvním kole starostka Ratíškovic Anna Hubáčková (nestr. za KDU-ČSL). Obci vede od roku 2014, předtím působila řadu let jako úřednice. V devadesátých letech vedla odbor životního prostředí Okresního úřadu v Hodoníně, na přelomu tisíciletí stanula v čele téhož odboru na kraji, kde pracovala až do svého vstupu do politiky.

O hlasy voličů se jako nestraník na kandidátce KDU-ČSL ucházela poprvé a hned úspěšně před dvěma lety v komunálních volbách. Za své hlavní téma považuje Hubáčková životní prostředí, hodlá se zasadit mimo jiné o snižování ztrát orné půdy nebo návrat zeleně do krajiny. Nezaměstnanost, která je dlouholetým problémem Hodonínska, chce zmírnit například dotačními programy pro zemědělce, které podle ní přinesou nová pracovní místa.

Hubáčková v prvním kole porazila Škromacha ziskem 28,3 % hlasů, dosavadní senátor za Hodonínsko obdržel 24,26 %.

Praha 6: Ředitel gymnázia se utká s filozofem

Nového senátora vybírají občané Prahy 6, jejich dosavadní zástupce Petr Bratský (ODS) už post neobhajuje. V prvním kole nejvíc věřili řediteli Gymnázia Jana Keplera Jiřímu Růžičkovi (nestr. za TOP 09 a STAN s podporou KDU-ČSL). Tělocvikář a češtinář učí na škole od roku 1978, v roce 1990 se stal jejím ředitelem.

Do komunální politiky vstoupil v roce 2014, když byl jako nestraník za TOP 09 zvolen zastupitelem městské části Praha 6. Na kandidátce původně figuroval na pátém místě, ale preferenční hlasy ho vynesly na první místo. Jeho prioritou je vzdělávání, ve kterém by podle něj měly mít školy větší svobodu. Má výhrady k povinnému poslednímu roku v mateřské škole nebo povinné maturitě z matematiky.

Růžičkovi se ve druhém kole postaví patrně nejznámější současný český filozof a univerzitní profesor Václav Bělohradský (nestr. za ČSSD a SZ). Bělohradský, který se kromě filozofie věnuje i sociologii a publicistice, žil od roku 1970 v Itálii. Po sametové revoluci působil i v Česku a později sem přesídlil.

Po převratu byl nejprve příznivcem ODS, později hlasitým kritikem globalizace a v posledních letech se vyslovuje z levicových pozic. V roce 2013 ho prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. V Senátu by chtěl zasednout ve výboru pro životní prostředí. Podporuje iniciativy Rekonstrukce státu a chce zákonem donutit majitele soukromých budov, aby se o ně starali.

První kolo ovládl Růžička, který dostal 42,31 % hlasů. Bělohradský postoupil s 16,72 % hlasů.

Karlovy Vary: Dosavadního senátora vyzve dostihová legenda

V Karlových Varech obhajuje senátorské křeslo dlouholetý starosta Božího daru Jan Horník (STAN), který v čele města stojí už od roku 1990. Pracoval jako projektant závlah a odvodnění, vedoucí lyžařského areálu či podnikatel v cestovním ruchu. Do roku 2006 byl členem ODA, později se o veřejné funkce ucházel jako nestraník za Evropské demokraty, Alternativu a TOP 09/STAN.

V zastupitelstvu Karlovarského kraje zasedá od roku 2000. O čtyři roky později se dostal do Senátu, kde je v současnosti předsedou klubu Starostové a nezávislí. V Senátu by chtěl pokračovat ve výboru pro životní prostředí, zajímá ho také problematika samospráv. Podpořil by zákon o střetu zájmů a zasadil by se o jeho novelizaci, aby se předpis vztahoval i na státní úředníky.

Horníkovým soupeřem bude legendární žokej Josef Váňa (nestr. za ANO). Pro osminásobného vítěze Velké pardubické jde o první zkušenost s velkou politikou, dosud působil jako místostarosta města Chyše. Byl ošetřovatelem koní, pracoval jako pomocný dělník na stavbě, strojník lyžařského vleku a později vedoucí lyžařského střediska na Pradědu, byl členem Horské služby Jeseníky.

Po roce 1989 působil jako žokej a trenér v německém Baden-Badenu, nyní vede vlastní dostihovou stáj v Bohuslavi u Chyše na Karlovarsku. V Pardubicích zvítězila i řada koní z jeho tréninku. V roce 2009 mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy II. stupně. Chce se zaměřit například na rozvoj volnočasových aktivit mládeže a na podporu mladých talentovaných sportovců ze sociálně slabých rodin.

Horník vyhrál první kolo s 23,46 % hlasů, Váňa získal 18,96 %.