Novozélandští vědci se pokoušejí o laboratorní výrobu ovoce. Bojí se klimatické neúrody

Vědci na Novém Zélandu kvůli obavám o potravinovou bezpečnost v důsledku změn klimatu zkoušejí vypěstovat ovoce v laboratoři, a to bez částí, které se běžně vyhazují, jako je jádřinec jablka nebo slupka pomeranče. Zatímco o laboratorní verzi masa se pokouší několik týmů, u ovoce je to spíš výjimečné.

Vědci ve vládou podporovaném projektu Plant & Food Research ve městě Christchurch na jihu země pěstují ovocnou tkáň z rostlinných buněk. Doufají, že výsledek jejich snažení bude jednou chutnat, vonět a působit jako skutečné ovoce. Pokud bude bez slupek, zamezí se i vzniku odpadu. Vědci věří, že jejich program pomůže zajistit potravinovou bezpečnost země.

„Tady na Novém Zélandu jsme dobří v pěstování konvenčních zahradnických plodin,“ uvedl vedoucí projektu Ben Schon. „Když se ale podíváme do budoucnosti, tak můžeme očekávat mnoho změn kvůli růstu populace, postupující urbanizaci a změně klimatu,“ dodal Schon pro deník Guardian.

Potraviny vypěstované v laboratoři by jednou mohly hrát klíčovou roli v udržitelném zemědělství, ale jsou stále ve velmi rané fázi vývoje, míní vědec z univerzity Massey v Aucklandu Ali Rashidinejad, který se zabývá potravinami, ale nepodílí se na projektu. Koncept je teprve na začátku, a i pokud bude úspěšný, tak bude muset projít klinickými testy a schvalovacím procesem úřadů. To může podle Rashidinejada trvat několik let i desetiletí.

Jídlo pro mladé

Pro rozmach laboratorního ovoce by mohl být brzdou rezervovaný postoj starší generace spotřebitelů. Naopak mladší lidé podle dostupných průzkumů rádi zkoušejí nové potraviny, pokud jsou zdravé a přispívají ke snižování dopadů potravinářství na životní prostředí, uvádí Rashidinejad.

Program Plant & Food Research vznikl před 18 měsíci a zaměřuje se na buňky borůvek, jablek, třešní, broskví, nektarinek, hroznů a tradičního novozélandského ovoce fejchoa. Výzkumníci upozorňují, že dospět k produkci nutričně hodnotného a chutného ovoce může trvat roky a také se vůbec nemusí podařit.

Technologie by mohla mít využití k pěstování ovocných buněk v městské zástavbě, uvádí Sam Baldwin, ředitel strategie v Plant & Food Research. Tato varianta by mohla být levnější a mít menší uhlíkovou stopu než dovoz ovoce z dalekých krajů.

Laboratoř jako pojistka

Laboratorní ovoce by mohlo najít využití v letech, kdy úrodu poškodí nepřízeň počasí, jako jsou bouře nebo záplavy. Cyklon Gabrielle letos zasáhl oblast Hawkes Bay, která je jedním z center novozélandského ovocnářství. Živel navíc přišel v době, kdy se většina pěstitelů kiwi chystala na sklizeň.

„Nejsem si jistý, zda si uvědomujeme, že budeme muset produkovat více potravin pro větší počet obyvatel, ale s menšími plochami pro pěstování a pod stále větším tlakem kvůli změně klimatu. Obvyklý způsob hospodaření by nemusel být schopen tuto potřebu uspokojit,“ upozorňuje Baldwin.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Glumův efekt poškozuje vědu a hlavně doktorandy, naznačila studie

Vědci si příliš hromadí znalosti i výzkumná témata pro sebe, tvrdí nový výzkum, který fenomén nazval Glumův efekt, podle postavy z knihy Pán prstenů J. R. R. Tolkiena. Glum si žárlivě střežil Prsten podobně, jako si dnes významná část vědců sobecky hlídá „svoje témata“. Poškozuje to zejména doktorandy, ale také celou vědu, protože tak v laboratořích a výzkumných ústavech vzniká toxická atmosféra, naznačuje studie, která ale má metodologické nedostatky.
před 40 mminutami

Británie se vrací k programu Erasmus

Británie a Evropská unie se ve středu dohodly, že britským studentům umožní opětovné zapojení do oblíbeného studentského výměnného programu Erasmus+. Jde o malý, ale symbolický signál zlepšení vztahů mezi Spojeným královstvím a EU po brexitu, napsala agentura Reuters.
před 1 hhodinou

Lední medvědi se geneticky adaptují na změny klimatu

Studie vědců z University of East Anglia (UEA) popsala, že se u ledních medvědů, které zkoumali v jihovýchodním Grónsku, začala měnit aktivita některých genů. Jedná se především o ty spojené s teplotním stresem, stárnutím a metabolismem. Podle studie to naznačuje, že se možná pokoušejí přizpůsobit prokazatelně teplejším podmínkám.
před 3 hhodinami

Fotograf v Alpách náhodou objevil Údolí dinosaurů s tisíci stop

V národním parku Stelvio v italském regionu Lombardie fotograf přírody náhodou objevil otisky, ze kterých se následně vyklubaly tisíce stop dinosaurů. Paleontologové jejich stáří odhadují na 210 milionů let. Nález považují za největší svého druhu v Alpách a za jeden z nejvýznamnějších na světě.
před 4 hhodinami
Načítání...