Na Islandu soptí Fagradalsfjall. Riziko nepředstavuje

Události: U Reykjavíku vybuchla sopka (zdroj: ČT24)

U islandského hlavního města Reykjavíku vybuchla na začátku týdne sopka Fagradalsfjall, od té doby pokračuje v aktivitě. Podle meteorologického úřadu IMO jde zatím o menší erupci, informovala agentura Reuters. Na záběrech, které odvysílala islandská média, bylo vidět, že ze sopky stoupá kouř a teče láva.

Výbuch sopky Fagradalsfjall nastal v oblasti Litli-Hrútur, kde se erupce sopek objevily i v předchozích dvou letech. V oblasti byla zaznamenána i zemětřesení. Nejsilnější z nich o síle 5,2 stupně bylo v neděli, žádné výrazné škody ale nezpůsobilo. Ani předchozí aktivity sopek v oblasti, která se nachází čtyřicet až padesát kilometrů jihozápadně od hlavního města, nezpůsobily výrazné škody ani komplikace v dopravě.

„Aktuálně jde o velmi slabou erupci,“ řekl agentuře Reuters Matthew Roberts z meteorologického úřadu. Výbuch začal v pondělí kolem 18:40 SELČ a úřady vyzvaly obyvatele a turisty, aby se nevydávali na místo, kde je sopka aktivní. Kouř je vidět i ze silnice, která spojuje Reykjavík s mezinárodním letištěm, uvedla agentura AFP.

Island patří k zemím, kde je velký počet aktivních sopek. Podle AFP je jich přes třicet. Výbuch sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 na několik týdnů výrazně omezil leteckou dopravu v Evropě.

Tekoucí láva nedaleko Reykjavíku (zdroj: Reuters / Juergen Merz - GLACIER PHOTO ARTIST)