Vědci digitálně rozbalili mumii Zlatého chlapce. Našli desítky amuletů

Výpočetní tomografie se dokázala podívat do útrob mumie staré dva a půl tisíce let. Přístroj v těle chlapce našel zlaté amulety, které mu měly zajistit magickou ochranu pro posmrtný život.

Egypt je plný mumií. Díky archeologickým objevům za uplynulá dvě staletí jsou jich v Egyptském muzeu v Káhiře tisíce. Jenže zkoumat je představuje problém. Když se rozbalí a rozřežou, vědci sice zjistí všechno důležité, ale mumie je zničená.

Řešením se stávají neinvazivní metody, například radiologie. Vědci teď využili nejmodernější metody výpočetní tomografie pro průzkum slavné mumie dospívajícího chlapce, jež byla objevená už před více než sto lety asi pět set kilometrů jižně od Káhiry. Mladík zemřel asi tři sta let před naším letopočtem, vědci toho o něm doposud věděli jen minimum.

  • Výpočetní tomografie (obecně nesprávně nazývaná „počítačová tomografie“) je radiologická vyšetřovací metoda, která pomocí rentgenového záření umožňuje neinvazivní zobrazení vnitřních orgánů a tkání člověka či zvířat s vysokou rozlišovací schopností a ve 3D projekci. Metoda se využívá hlavně v oblasti medicíny, kde slouží k diagnostice širokého spektra poranění a chorob. Dále se využívá v preklinickém výzkumu u laboratorních zvířat při vývoji nových léčiv a vakcín.

Tomografie prohlédla všemi vrstvami plátna, do nichž je chlapcovo tělo staletí zabalené; díky tomu egyptologové odhalili spoustu detailů, včetně 49 amuletů a talismanů umístěných jak vně, tak i uvnitř jeho těla. Popsali to v odborném časopise Frontiers in Medicine.

Tutanchamon z lidu

Mladík musel pocházet z důležité a bohaté nebo vlivné rodiny, jinak by jeho tělo nebylo mumifikované. A podobně jako slavný Tutanchamon zemřel mladý; zatímco faraon zahynul v devatenácti letech, „zlatý chlapec“ přišel o život mezi čtrnácti a patnácti lety. Měřil tehdy asi 155 centimetrů, a kdyby žil dál, měl potenciál vyrůst v silného válečníka.

Mumie „zlatého chlapce“
Zdroj: Frontiers

Že byl bohatý, dokazovala kromě procesu mumifikace také jeho pozlacená obličejová maska – podobná té Tutanchamonově, jen výrazně méně zdobená. Díky ní se tomuto artefaktu mezi egyptology přezdívá „mumie zlatého chlapce“. Sken pomocí tomografu odhalil další detaily, které ještě lépe odhalují, co byl hoch zač.

Pod vrstvami plátna našli vědci 49 amuletů 21 různých tvarů, přičemž třicet jich bylo vyrobeno ze zlata. Vědce zaujalo i to, jak byly rozmístěné – vypadá to, že byly přiložené na předem vybraná místa. Například talisman ve tvaru zlatého jazyka se našel v ústech mumie, zřejmě proto, aby v posmrtném životě mohl dál používat dar řeči.

Obecně měly tyto amulety podle autorů výzkumu za cíl „chránit tělo a dodat mu vitalitu v posmrtném životě“. Vědcům se ale nepodařilo přes použití špičkového vybavení přijít na to hlavní, co chtěli zjistit, tedy příčinu jeho smrti. Na povrchu těla, v kostech ani jinde nebyla jediná stopa po zranění ani nemoci. Jenže při mumifikaci se z těla odstraňují vnitřní orgány, tudíž choroba se mohla skrývat právě v nich.