V Rusku uhynuly stovky ohrožených tuleňů. Může za to zřejmě únik plynu

Masivní úhyn tuleňů v Kaspickém moři pravděpodobně způsobil nedostatek kyslíku vyvolaný výronem zemního plynu. Podle agentury TASS to uvedla šéfka ruského úřadu na ochranu přírody Rosprirodnadzor Světlana Radionovová.

Kaspické moře na ruské břehy dosud vyplavilo už kolem dvou a půl tisíce těl kriticky ohrožených tuleňů kaspických. Podle úřadů se počet uhynulých ploutvonožců může ještě zvýšit.

Výron zemního plynu, který vedl k udušení tuleňů, je zatím podle odborníků hlavní zkoumanou příčinou neštěstí, uvedla Radionovová. Znečištění vody úřady nezaregistrovaly.

„Vědci nyní zvířata pitvají. Podle předběžných dat máme známky hypoxie, tedy změny v tělech zvířat způsobené nedostatkem kyslíku,“ řekla šéfka Rosprirodnadzoru. Experti podle ní nezaznamenali žádné známky mechanických zranění, která by vodním savcům způsobilo například rybářské náčiní.

Tuleni žijící v oblasti Kaspického moře už léta trpí a vymírají kvůli nadměrnému lovu a dopadům znečištěného životního prostředí. Kaspické moře, které se nachází mezi Ruskem, Kazachstánem, Ázerbájdžánem, Íránem a Turkmenistánem, znečišťuje těžba ropy a plynu a zároveň se na kvalitě životního prostředí neblaze podepisuje úbytek vody kvůli klimatickým změnám.

Výjimečný tvor

Tuleň kaspický patří k nejmenším na světě a vyskytuje se výhradně v brakických vodách Kaspického moře. Snadno se stává kořistí jiných zvířat, například vlků, ale podle odborníků jsou nyní mnohem větším problémem těžké kovy v Kaspickém moři a další znečišťující látky.

Před sto lety žilo v Kaspickém moři odhadem půl druhého milionu těchto tuleňů, ale do roku 2022 se jejich počet snížil na sedmdesát tisíc, uvádí Centrum pro ochranu životního prostředí Kaspického moře.