Putin odvolal šéfa Roskosmosu. Nahradí ho místopředseda vlády Borisov

Ruská kosmická agentura v pátek oznámila, že prezident Vladimir Putin se rozhodl jmenovat do jejího vedení nového ředitele. Kontroverzního Dmitrije Rogozina s okamžitou platností nahrazuje Jurij Ivanovič Borisov, dosavadní místopředseda vlády.

Zprávu o personální změně v Roskosmosu zveřejnil na svém webu přímo Kreml a je stručná: „Hlava státu podepsala dekret O generálním řediteli státní kosmické korporace Roskosmos. Jmenuje Jurije Ivanoviče Borisova generálním ředitelem státní kosmické korporace Roskosmos. Tento dekret vstupuje v platnost dnem podpisu.“

Dolní komora ruského parlamentu zároveň na mimořádném zasedání souhlasila, aby funkci vicepremiéra převzal ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov. Jeho jmenování posléze schválil Putin, informovala agentura TASS.

Roskosmos dnes současně oznámil, že uzavřel s americkým úřadem pro letectví a vesmír NASA dohodu o letech integrovaných posádek v amerických a ruských kosmických lodích, informovala tisková agentura TASS. Kosmonautka Anna Kikinová se díky dohodě stane první ruskou členkou posádky americké vesmírné lodi Crew Dragon, která má do vesmíru opět zamířit letos na podzim.

Roskosmos v prohlášení podle TASS uvedl, že dohoda je v souladu s ruskými a americkými zájmy a pomůže rozvoji spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), stejně jako i efektivitě projektů zaměřených na zkoumání vesmíru za mírovými účely.

„Cílem dohody je, aby v případě mimořádné situace související se zrušením nebo významným odložením startu ruské nebo americké vesmírné lodi byla na Mezinárodní vesmírné stanici zajištěna přítomnost alespoň jednoho kosmonauta Roskosmosu a jednoho astronauta NASA,“ upřesnil Roskosmos.

Rogozin byl kontroverzní

Rogozin vedl Roskosmos od roku 2018, nebyl ale nikdy expertem na kosmický výzkum. Vystudoval žurnalistiku a věnoval se především politice – roku 2003 založil nacionalistickou stranu Vlast, která získala v parlamentních volbách téměř deset procent hlasů a Rogozin se poté stal místopředsedou ruského parlamentu.

Ve funkci ředitele vesmírné agentury vystupoval značně kontroverzně, například necelé tři týdny po začátku války na Ukrajině pohrozil Západu pádem ISS, pokud zůstanou v platnosti protiruské sankce. Upozornil, že ISS drží na oběžné dráze jen motory ruských lodí, které pravidelně vyrovnávají pokles trajektorie stanice. Spojené státy zajišťují podporu života na stanici a dodávky energie. 

Nová hlava Roskosmosu

Jurij Borisov se narodil 31. prosince 1956 ve Vyšném Voločoku, vystudoval matematiku na Fakultě výpočetní matematiky a kybernetiky Moskevské státní univerzity. Borisov je ženatý a má dvě děti.

V říjnu 2007 se stal náměstkem šéfa Federální agentury pro průmysl a v červenci 2008 náměstkem ministra průmyslu a obchodu. V březnu 2011 byl vojensko-průmyslovým zmocněncem pro Rusko a od 12. listopadu 2012 byl na základě prezidentského dekretu Borisov povýšen na náměstka ministra obrany Ruské federace.

Dne 7. května 2018 byl Borisov jmenován místopředsedou vlády pro obranu a kosmický průmysl ve druhém kabinetu Dmitrije Medvěděva. Dne 15. ledna 2020 rezignoval na členství ve vládě poté, co prezident Vladimir Putin přednesl prezidentský projev k Federálnímu shromáždění v roce 2020, v němž navrhl několik změn ústavy. Přesto ve vládě Michaila Mišustina zůstal. 

Jurij Borisov
Zdroj: Wikimedia Commons