V Egyptě se našel starověký chrám, v němž se lidé modlili k Diovi

Egyptští archeologové objevili na Sinajském poloostrově ruiny chrámu starověkého řeckého boha Dia. Zbytky chrámu se našly v archeologické lokalitě Tell el-Farma na severozápadě Sinaje. Kult řeckých bohů se do Egypta dostal poté, co tuto říši ovládl Alexandr Makedonský.

Oblast, kde byly ruiny chrámu nalezeny, byla ve starověku známá pod řeckým jménem Pelusium. Pochází z období pozdních faraonů a nejvíce prosperovala v řecko-římské a byzantské době. Nacházejí se zde ale také pozůstatky z křesťanského a raně islámského období. 

Generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti Mustafa Wazírí uvedl, že archeologové vykopali vstupní bránu chrámu, kterou tvoří dva obrovské spadlé žulové sloupy. Brána byla podle něj zničena při silném zemětřesení už ve starověku.

Pohled do antického Egypta

Wazírí uvedl, že ruiny byly objeveny mezi pevností Pelusium a jiným chrámem. Archeologové našli soubor žulových kvádrů, které pravděpodobně sloužily k vybudování schodiště, po němž se věřící dostávali do chrámu.

Vykopávky v této oblasti se datují od počátku roku 1900, kdy francouzský egyptolog Jean Clédat našel starořecké nápisy, které ukazovaly na existenci chrámu Dia-Kasia, ale podle úřadů ho nevykopal. Zeus-Kasios je spojením Diova jména a hory Kasios v Sýrii, kde byl Zeus kdysi uctíván.

Chrám byl zřejmě obnoven římským císařem Hadriánem ve druhém století našeho letopočtu – dokazují to nápisy nalezené nedaleko chrámu. Archeologové teď budou zkoumat odkryté bloky a provedou i detailní analýzu ruin, aby zjistili, jak chrám vypadal.