Češi zmodernizovali dalekohled na observatoři v Chile, řídit ho budou z Ondřejova

Experti z Česka zmodernizovali dalekohled na observatoři La Silla v Chile. Během následujících měsíců na něj bude nainstalován nový spektrograf pro vyhledávání exoplanet – tedy planet, které obíhají jiné hvězdy než Slunce. Dalekohled budou řídit vědci z hvězdárny Astronomického ústavu Akademie věd ČR ve středočeském Ondřejově.

„Dalekohled E152, který se téměř dvacet let nepoužíval a přitom má vhodné parametry, je nyní zprovozňován. Práce se uskutečňují také na předchůdci spektrografu PLATOSpec, který je na dalekohledu,“ uvedl Astronomický ústav, který projekt renovace dalekohledu vedl. Spektrograf začne naplno fungovat v druhé polovině roku 2023. Podle ústavu pomůže zejména kosmickým misím řízeným Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Modernizace dalekohledu byla podle vědců dokončena 8. dubna. Provedla ji královéhradecká firma ProjectSoft HK. „E152 je jeden z prvních dalekohledů, které byly na observatoři La Silla instalovány v druhé polovině šedesátých let dvacátého století. Podílel se na katalogizaci několika desítek tisíc hvězd naší Galaxie a spoustě dalších objevů až do svého odstavení z provozu v roce 2003,“ uvedl k historii přístroje ústav.

O tom, že modernizaci zajistí česká společnost, se rozhodlo před třemi lety, kvůli pandemii covidu-19 však mohly práce na chilské observatoři začít až letos. V Česku jim předcházela roční příprava řídicích systémů a programování nových postupů pro řízení dalekohledu. Vědci z Astronomického ústavu také pracovali na přípravě spektrografu a koordinaci projektu s Evropskou jižní observatoří (ESO). 

Evropská jižní observatoř
Zdroj: Zdeněk Bardon

Česká vlajka nad americkým teleskopem

„První historické elektrické kabely byly odstraněny letos 10. února a dalekohled se znovu rozhýbal s už novým systémem 24. března. Testovací fáze se uskutečnila na přelomu března a dubna a nyní je dalekohled plně automatizován a vybaven novými systémy, které umožňují ovládání na dálku,“ sdělil ústav.

Vědci už také v Ondřejově připravili pracoviště pro pozorování vylepšeným dalekohledem, ten k užívání získali 3. dubna. Nad observatoří La Silla pak symbolicky zavlála česká vlajka.

Observatoř La Silla je součástí Evropské jižní observatoře. Uprostřed pouště Atacama, kde observatoř stojí, jsou vynikající podmínky pro pozorování noční oblohy. Každoročně tam bývá kolem 320 nocí, kdy je dobré počasí a jasno.