Covidu jako nemoci z povolání meziročně přibylo 36krát, případů bylo skoro 5400

Pracovníci nahlásili loni téměř 5400 případů covidu-19 jako nemoci z povolání. Proti roku 2020 počet vzrostl téměř šestatřicetkrát. Vyplývá to z informací Státního zdravotního ústavu (SZÚ), které zveřejnil v tiskové zprávě. Asi 99 procent případů nahlášených v registru bylo u zdravotníků a pracovníků v sociálních službách.

„Covidem-19 nejčastěji onemocněly zejména zdravotní sestry,“ uvedl Pavel Urban z Centra hygieny práce a pracovního lékařství SZÚ. Z celkového počtu 5369 jich bylo 2670, následovali lékaři (780), ošetřovatelky a sanitářky (732), pracovníci v sociálních službách (289) a záchranáři či řidiči sanitních vozů (272).

V roce 2020 bylo nahlášeno 1112 případů nemocí z povolání, covid tvořil zhruba sedminu. O rok později bylo případů 6043 a covidu mezi nimi téměř 89 procent. Z ostatních infekčních nemocí bylo loni jako nemoc z povolání nahlášeno také například 47 případů svrabu, čtyři případy dávivého kašle a tři případy virového zánětu spojivek.

„U dalších popsaných nemocí z povolání nepozorujeme žádné zásadní výkyvy, koronavirus nám vytvořil opravdu zlom ve statistikách, které se jinak, z pohledu dalších běžně hlášených nemocí z povolání, rok od roku prakticky výrazně nemění. V souhrnu se kromě covidu-19 mezi nečastější nemoci z povolání řadí diagnóza syndromu karpálního tunelu z přetěžování lokální svalovou zátěží nebo z vibrací a kontaktní alergické dermatitidy,“ komentovala statistiky vedoucí centra Vladimíra Lipšová.

Z krajů bylo mezi všemi hlášenými případy nemocí z povolání nejvíc v Moravskoslezském, tvoří skoro pětinu. Jako nemoc z povolání tam bylo nahlášeno 999 případů covidu-19.