Raketa Dragon přinesla na Mezinárodní vesmírnou stanici vánoční dárky pro posádku i experimentální prací prášek

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ve středu úspěšně přistála nákladní loď Dragon společnosti SpaceX, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Astronautům loď dopravila téměř tři tuny vybavení, včetně materiálu na vědecké experimenty. Nesla i vánoční dárky.

Raketa SpaceX Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala se zásobovací lodí Cargo Dragon v úterý. Krátce po startu se první stupeň Falconu 9 vrátil na Zemi a hladce přistál na jedné z plošin SpaceX v Atlantiku.

K modulu Harmony se vesmírný kamion autonomně připojil dnes dopoledne SEČ. Na bezpečný manévr dohlíželi astronauti NASA Raja Chari a Thomas Marshburn.

Experimenty, dárky a vynálezy

Na ISS loď přivezla přenosnou biotiskárnu, která využívá kožní buňky pacienta k výrobě náplasti, jež má urychlit hojení ran. Dále monoklonální protilátku pembrolizumab pro experimenty, které mají přispět ke zlepšení léčby rakoviny, či vybavení pro experimenty s pěstováním rostlin v mikrogravitaci.

Astronauti také dostali experimentální prací prášek, který umožní čistit jejich oblečení tak, aby to nekontaminovalo vodu –⁠ ta bude i po použití na „praní“ nadále schopná recyklace, a tedy pití.

Náklad také podle agentury AP obsahuje dárky pro astronauty od jejich rodin a uzenou rybu, krocana, fazolové lusky a ovocný chlebíček na vánoční hostinu. Představitel NASA Joel Montalbano v předvečer startu nechtěl sdělit další podrobnosti s tím, že nehodlá předběhnout Santu Clause.

K ISS má loď Dragon zůstat připojená měsíc. Následně se vrátí na Zemi s nákladem a materiály z výzkumu.