Na světě žije přes 50 miliard divokých ptáků, odhadují vědci. Nejvíc je vrabců

Na světě žije asi 50 miliard ptáků, odhadli v novém sčítání australští vědci. Nejpočetněji zastoupenými druhy jsou vrabci domácí, špačci obecní, vlaštovky obecné a racci delawarští, od každého z těchto druhů žije na planetě více než miliarda jedinců.

Zhruba desetina ptačích druhů je ale na hranici vyhynutí, protože jejich populace se snížila na méně než pět tisíc. Řada druhů je podle studie velmi vzácných, člověk naráží v současné době vlastně jen na několik druhů, těch nejrozšířenějších.

Odborníci z univerzity v Sydney zveřejnili svou studii o sčítání ptáků v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. V ní se soustředili na 9700 ptačích druhů z celého světa a jejich četnost odhadovali s pomocí dat ornitologické databáze Ebird za poslední desetiletí. Sčítání se netýkalo domácího ptactva, pokud by se tato zvířata počítala, vypadaly by výsledky úplně jinak. Například roku 2019 žilo na světě asi 25 miliard slepic –⁠ i to ukazuje, jak významný je vliv člověka na přírodu.

Celosvětové sčítání ptáků je složitý úkol a počet jedinců lze pouze odhadovat. Při minulých sčítáních vědci dospěli k číslům 200 až 400 miliard ptáků z 10 tisíc až 13 tisíc druhů, uvedl server BBC.

Žebříček nejrozšířenějších ptačích druhů vede vrabec domácí, podle odhadu má na světě asi 1,6 miliardy zástupců. V první desítce jsou mimo jiné i špačci (1,3 miliardy), ale také například tyranovec olšový (896 milionů), skřivan ouškatý (771 milionů) či rybák černohřbetý (711 milionů). Obrovskou populací se mohou chlubit i racci –⁠ racek delawarský má 1,2 miliardy zástupců, racek šedý 949 milionů a racek tříprstý 815 milionů.