SpaceX a Microsoft spojují síly. Na oběžné dráze vybudují cloudovou síť

Microsoft uzavře partnerství s firmou SpaceX. Chce díky němu se svými cloudovými službami expandovat do vesmíru. Americká softwarová společnost o tom informovala na svém blogu.

Partnerství společnosti Microsoft umožní napojit její cloudové služby Azure na satelitní síť Starlink společnosti SpaceX. Získá tak náskok před cloudovými službami, jež nabízí společnost Amazon Jeffa Bezose, napsala agentura Reuters. Cílem je plně funkční internet přenášející informace přes vesmír.

Společnost SpaceX založená Elonem Muskem má nyní na oběžné dráze přes 800 satelitů sítě Starlink. V budoucnu má umožnit připojení k internetu kdekoli na Zemi. Musk doufá, že síť bude generovat zisk pro jeho další, meziplanetární cíle.

SpaceX dříve tento měsíc uzavřela smlouvu s Pentagonem, jemuž má za 149 milionů dolarů (3,4 miliardy korun) vybudovat satelitní síť na sledování raket. Bezosova společnost Blue Origin plánuje svou raketu New Glenn vypustit příští rok. Chystá také konkurenční satelitní síť nazvanou Project Kuiper, jež má sestávat z 3236 družic.

Kontroverzní síť

Síť Starlink je založená na družicích, které kolem Země obíhají na nízké oběžné dráze. Muskova síť má svým počtem více než ztrojnásobit celkový výskyt družic na obloze, celkem jich má být vypuštěno do roku 2025 až 12 tisíc.

Družice budou navíc poměrně jasné, protože SpaceX je zatím udržuje na nízké dráze mezi 340 a 1150 kilometry, z toho 7500 družic má létat v nejnižší z určených hladin. Pro srovnání: Mezinárodní vesmírná stanice ISS oblétá Zemi ve výšce přibližně 400 kilometrů.