Ve Švýcarsku vymysleli duhovou čokoládu. Vznikla bez jakékoliv chemie, vědci využili trik od ještěrů

Výzkumníci ze švýcarské univerzity ETH v Curychu přišli s bio-technologickým trikem, který dokáže vytvořit na čokoládě holografický duhový efekt. Vědci doufají, že by to mohlo tradiční švýcarskou pochoutku vylepšit minimálně marketingově.

Pro vytvoření duhového efektu Švýcaři nepotřebují žádné speciální chemikálie, celý postup je zcela přirozený a nevyžaduje zvláštní barviva.

Čokoláda má přirozeně sytou hnědou barvu, která se dá pomocí barviv upravit – v podstatě se dají vyrobit jakékoliv odstíny. Autoři nového postupu ale chtěli něco jiného: duhovou čokoládu, která zaujme oko potenciálního zákazníka na první pohled:

První experimenty tříčlenného vědeckého týmu spočívaly v pokrývání čokolády zlatem nebo oxidy titanu. Výsledek sice byl působivý a čokoláda opravdu tvořila žlutomodré odstíny, ale pro průmyslovou výrobu to bylo nepraktické a drahé. Navíc se vědci obávali, že by lidé jen neradi konzumovali něco s označením typu „oxidy titanu“.

Přirozený hologram

Nakonec našli řešení díky postgraduální studentce Anitě Zinggové, která se ve svém výzkumu zaměřila na materiálové vědy. Ta přišla s novou technologií, kdy se do povrchu tabulky čokolády vytiskne zvláštní tvar – a právě díky němu vzniká na sladkosti „holografický“ vzor. A to, aniž by se do ní přidávala jakákoliv chemikálie, nebo tento proces změnil chuť čokolády.

Výzkumníci přišli s celým technologickým procesem, jak takto duhovou čokoládu masově vyrábět – v současné době už vyjednávají s producenty o tom, kdo by chtěl do projektu vstoupit. Uvažují také o tom, že by výrobu v menším množství rozjeli sami, nemělo by to být ani drahé ani náročné.

Jak přesně úprava probíhá, vědci nepopsali – chtějí si uchovat know-how. Ale princip procesu alespoň naznačili: vypůjčili si ho od plazů.

Řada zvířat, od chameleonů po motýly, dokáže vytvářet jasné barvy, a to bez použití pigmentů – jen pomocí mikroskopických povrchových struktur, které správným způsobem odrážejí a rozptylují světelné paprsky. Podle úhlu, z jakého se na ně pozorovatel dívá, se pak mění i barevné spektrum předmětu. A podobné vzorce teď dokázali švýcarští vědci otisknout do čokolády.

Celá technologie má jedinou slabinu: jakmile se povrch čokolády více zahřeje, tak barevné vzory vydrží jen krátkou dobu. 

Tento výzkum je na jednu stranu jen drobnost, která může pomoci nějaké potravinářské firmě vydělat víc na určitém produktu. Ale současně je ilustrací toho, jak se dá nápaditě okopírovat přírodní mechanismus, který je otestovaný miliardami let evoluce.