Britští vědci se snaží naučit psy, aby po čichu poznali nemocné s koronavirem

Výzkumníci ve Spojeném království zahájí speciální výcvik psů. Má za cíl je naučit po čichu rozeznat lidi nakažené nemocí covid-19 dříve, než se u nich projeví příznaky. Projekt finančně podpořila britská vláda. Vědci věří, že v případě úspěchu by jejich projekt mohl pomoct výrazně rozšířit možnosti testování.

Odborníci již dříve úspěšně vytrénovali psy, aby rozeznali pachy některých závažných chorob – jako jsou například nádorová onemocnění, Parkinsonova choroba či malárie. Nyní se britští vědci snaží zjistit, zda je možné labradory a kokršpaněly vycvičit tak, aby u lidí byli schopni rozeznat také přítomnost covidu-19.

Na projektu, který britská vláda podpořila půl milionem liber, spolupracují výzkumníci z London School of Hygiene & Tropical Medicine s Univerzitou v Durhamu a charitou Medical Detection Dogs.

Vědci mají k dispozici vzorky od pacientů s covidem-19

„Naše dřívější práce ukázala, že malárie má výrazný zápach a spolu s charitou Medicial Detection Dogs jsme úspěšně vycvičili psy, aby tuto nemoc dokázali přesně rozpoznat,“ řekl  vedoucí vědeckého týmu profesor James Logan.

Změnu tělesných pachů přitom podle něj způsobují i onemocnění dýchacích cest. „To v nás vzbuzuje naději, že psi budou schopni detekovat také covid-19,“ řekl Logan. V případě, že by byl projekt úspěšný, mohlo by to znamenat revoluci při odhalování této nemoci a současně také možnost screeningu velkého počtu lidí.

Pro výcvik mají vědci k dispozici vzorky od pacientů z londýnských nemocnic. S nimi pak budou trénovat šestici psů, aby se naučila covid-19 po čichu rozeznat. Odborníci přitom věří, že každý pes by mohl za hodinu „otestovat“ až 250 lidí a s vysokou úspěšností.