Elon Musk přišel o konkurenta. Společnost OneWeb požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli

Společnost OneWeb, která plánovala vytvořit celosvětovou satelitní internetovou síť, požádala ve Spojených státech o bankrotovou ochranu před věřiteli. Firma to oznámila na svých stránkách. Dodala, že chce bankrotového režimu využít k prodeji svých aktivit.

Společnost OneWeb uvedla, že od začátku roku vedla pokročilé rozhovory o získání financí pro rozvoj svých aktivit, tato jednání se však zastavila kvůli vlivu šíření koronaviru na finanční trh. „Naše současná situace je důsledkem ekonomického dopadu krize kolem nemoci COVID-19,“ uvedl šéf podniku Adrian Steckel. 

Problémy firmy začaly, když selhala vyjednávání o investici dvou miliard dolarů se SoftBank – hlavní příčinou bylo očekávané zhoršení americké ekonomiky kvůli pandemii.

Firma OneWeb měla v úmyslu vytvořit síť s přibližně devíti sty družicemi. Jejím cílem bylo zajistit přístup k vysokorychlostnímu internetu z kteréhokoliv místa na světě, ať už na zemi, na moři nebo ve vzduchu. Společnost doposud vypustila na oběžnou dráhu 74 satelitů. 

Risk vesmírného podnikání

Její situace znamená, že o práci nyní přijde většina z pěti stovek zaměstnanců – zachována zůstanou jen místa lidí, kteří se starají o provoz družic, které byly již vynesené do kosmu. Co bude se satelity do budoucna, podle webu Wired není zatím jasné, sama společnost to neuvedla. 

Založil ji podnikatel Greg Wyler roku 2012. Patřila k největším konkurentům společnosti SpaceX, která náleží miliardáři Elonu Muskovi – ta provozuje podobný satelitní systém Starlink.

Už dříve se OneWebu podařilo získat investice ve výši přes 3,5 milardy dolarů – mezi její hlavní investory patřily společnosti Virgin Group, Qualcomm a Airbus. Cílem firmy bylo začít nabízet své služby přibližně na konci letošního roku.