Znečištěné prostředí přispívá ke ztrátě vlasů, prokázal výzkum

Poprvé bylo vědecky prokázáno, že znečištěné ovzduší má vliv na vlasovou pokožkou, píše italský deník La Repubblica o studii Výzkumného vědeckého centra v Jižní Koreji. Ta potvrdila, že při vystavení buněk vlasové pokožky znečišťujícím částicím, například těm z výfukových plynů, klesá produkce proteinů nezbytných pro růst vlasů.

Jako houba, která do sebe vstřebává všechno, co je ve vzduchu, tak i vlasová pokožka do sebe vsakuje mikročástice z prachu, těžkých kovů a výfukových plynů. Ty postupem času poškozují vlasové kořínky a přispívají k vypadávání vlasů.

Nejhorším obdobím pro vlasy je v tomto smyslu zima, kdy se topí a městský provoz je intenzivnější, takže roste i úroveň znečištění. Deštivé dny pak přispívají k pronikání znečišťujících látek. „Substance, které se usazují na vlasové pokožce, spouštějí mechanismy zánětu a oxidačního stresu s příznaky jako je podráždění, pocení a také bolest,“ uvedla Marcella Ribuffová z Dermatologického institutu v Římě.

Smog jistě není jediným faktorem. Vlasy padají i těm, kdo žijí v horách, kde je vzduch čistší. Člověku v průměru denně vypadne deset až padesát vlasů, což je přirozené. Když jich za den vypadne více než sto, lze hovořit o nemoci. Kromě genetiky má na vypadávání vlasů vliv stres, slunění, drastické a nevyvážené odtučňovací kůry a některé léky, například antidepresiva. Po zhruba šesti měsících vlasy znovu narostou.

Vlasy mizí z různých příčin

Jiný případ je androgenetická alopecie, která postihuje asi 80 procent mužů a 50 procent žen. Ženy bývají postiženy zejména v období menopauzy, kdy klesá produkce estrogenů a naopak roste produkce mužských pohlavních hormonů.

Poslední novinkou v léčbě alopecie je biostimulace kyselinou hyaluronovou a aminokyselinami, která pomáhá u lehkých forem vypadávání vlasů. Je-li problém závažnější, může se využít regenerativní biostimulace vlasové pokožky, kdy se na postižené místo přenesou malé části kůže z šíje. Ve valné většině případů vlasy během několika měsíců znovu narostou.

A jak chránit vlasy proti účinkům smogu? „Je důležité udržovat vlasovou pokožku čistou. Mýt si často vlasy neutrálním šamponem a podle doporučení lékaře užívat antioxidanty,“ doporučuje Marcella Ribuffová.