Polostínové zatmění v pátek Měsíc „zahalí kouřem“. Bude pozorovatelné i bez přístrojů

Z území Česka v pátek lidé spatří polostínové zatmění Měsíce. Jev, který jindy pouhýma očima nelze pozorovat, bude viditelný, protože Měsíc projde těsně nad stínem Země. Pozorování s odborným výkladem pořádají obě pražské hvězdárny i hvězdárna v Ondřejově, kde sídlí Astronomický ústav Akademie věd.

Polostínové zatmění nastává při úplňku, ale jen pokud Měsíc projde blízko stínu vrženého Zemí.

Jeho dráha je podle astronoma Petra Horálka vůči rovině zemské dráhy skloněna asi o pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o úhlovém průměru jen 1,5 stupně. Měsíc tak zemský stín i jeho blízké okolí častěji mine a k zatmění nedojde. Polostínové zatmění je navíc očima patrné jen v době, kdy se luna nachází velice blízko okraje zemského stínu.

Zatmění Měsíce 2020
Zdroj: AU AV ČR

Měsíc při tomto zatmění vypadá jako lehce zahalený kouřem. Očima to bude pozorovatelné zhruba od 19:30 do 20:40, nejlépe kolem vrcholné fáze jevu, která nastane ve 20:10. S pomocí profesionální techniky pak lidé mohou sledovat jev jak ze Štefánikovy hvězdárny na Petříně, tak i z hvězdáren v Ďáblicích a ve středočeském Ondřejově.

Komentované pozorování oblohy všechny hvězdárny pořádají od 18:00. V Ondřejově potrvá do 20:30, v Praze ještě o půl hodiny déle. Vedle potemnělého Měsíce navíc návštěvníci uvidí i Venuši jako Večernici, která je v prvních měsících letošního roku velice jasná.

Podle Českého hydrometeorologického úřadu by pro pozorování mělo být v pátek polojasno až oblačno, ojediněle déšť. K večeru se od severozápadu čeká přibývání další oblačnosti a místy přeháňky. 

Průběh zatmění v České republice
Zdroj: Astronomický ústav Akademie věd

Další, ovšem mnohem hůře pozorovatelné polostínové zatmění Měsíce letos nastane 5. června. Výraznější přijde až 28. října 2023, úplné zatmění bude z Česka viditelné 7. září 2025. 

Co nabídne obloha roku 2020

Mezi další zajímavé úkazy roku 2020 patří zejména velice dobrá viditelnost planety Venuše, která se jako „Večernice“ bude vyjímat na jarní obloze (největší úhlové vzdálenosti, takzvané východní elongace, dosáhne 24. března).

Lidé se mohou těšit i na tradiční sezonu nočních svítících oblak okolo letního slunovratu, meteorický roj Perseidy 12. srpna či Geminidy 14. prosince a především pak nesmírně vzácnou konjunkci Jupiteru se Saturnem 21. prosince 2020. Obě planety bude dělit pouhých 6 úhlových minut, tedy pětina průměru měsíčního úplňku.