Australský pták opakuje zvuky, které slyší nejčastěji. Teď je to hasičská siréna

Austrálii zaujal příběh zpěvného ptáka, který se naučil napodobovat zvuk, který v současnosti dominuje většině země: houkání hasičského vozu.

V australském Novém Jižním Walesu jsou nyní sirény hasičů tak časté, že už na to reagují i zvířata. Tamní obyvatel Gregory Andrews nafilmoval flétňáka australského, jednoho z nejinteligentnějších ptáků světa, jak sirénu velmi zdařile napodobuje:

V Austrálii se video stalo okamžitě nesmírně populárním. V tíživé situaci, v níž země je, poskytuje lidem rozptýlení a pobavení.

Jako kavky nebo papoušci

Flétňáci patří mezi pěvce a chováním i stavbou těla značně připomínají naše straky a další krkavcovité ptáky. A podobně jako oni jsou schopní naučit se řadu zvuků nebo dokonce slov. Podle ornitologů dokáží flétňáci napodobovat zvuky a hlasy až třiceti druhů ptáků – a to jak těch původních australských, tak i invazivních.

Dokonce se naučili napodobit velmi zdařile psí štěkot nebo vyzvánění mobilních telefonů – všechno jsou to zvuky, které tito ptáci slyší často. Podle vědců se zpěvní ptáci dorozumívají složitým způsobem, ke kterému patří schopnost napodobovat další exempláře svého druhu. K tomu se jim hodí „trénovat“ všemožné další hlasy.

Agresivní pohroma Austrálie

Flétňáci však zároveň patří k nejagresivnějším tvorům v Austrálii. Vždy v září, když začíná dvouměsíční sezona jejich hnízdění, se stávají extrémně teritoriálními a žárlivě si střeží oblast v okolí svého hnízda. Během této doby nalétávají na cokoliv, co pokládají za riziko. A protože flétňáci žijí ve městech, stávají se jejich cílem nejčastěji lidé.

Takové útoky mají i vážné následky. Například sedmašedesátiletý muž zemřel vloni na začátku září poté, co na něj při jízdě na kole v australském Wollongongu zaútočil flétňák. Důchodce jel podél Nicholsonova parku, když se na něj vrhl agresivní pták. Muž se mu pokusil ujet, ale narazil do sloupu a utrpěl při tom vážná zranění hlavy, jimž po převozu do nemocnice podlehl.

Jen týden poté zase nechala radnice v Sydney utratit flétňáka, který během několika let způsobil řadě lidí různě závažná poranění.

Flétňáci útočí na člověka téměř vždy jen zezadu, a tak místní používají spoustu podivných způsobů, jak je přechytračit.

Například si na zadní část hlavy umisťují falešné obličeje (nebo jen sluneční brýle). Podobně to řeší někteří cyklisté s helmou, jiní si ji vylepšují různými tyčemi, výrůstky nebo trubičkami. Ptáci se pak vrhnou spíše na tyto předměty než přímo na helmu.