Raketa Ariane vynesla do kosmu družici, díky které bude internet i v nejodlehlejších koutech planety

V úterý před půlnocí odstartovala do vesmíru evropská raketa Ariane 5. Na oběžnou dráhu vynesla při půlhodinovém letu dvě velké družice, jednu komunikační a druhou egyptskou s nejasným účelem. V rámci programu Ariane 5 jde už o 106. misi, letos se jedná o čtvrtý start.

Původně měla Ariane 5 odletět už v pátek, start ale musel být odložený kvůli poruše elektrického zařízení. Další odklad nastal poté, co se ukázalo, že panují nevhodné meteorologické podmínky. Okno pro start se nakonec otevřelo v úterý ve 22:08, trvalo do 23:53. Ariane nakonec odstartovala ve 22:23.

Let nejsilnější evropské rakety trval 34 minut, raketa během něj vypustila obě družice podle plánu. Jako první byla uvolněna po 27 minutách egyptská družice TIBA-1 vážící 5600 kilogramů, o sedm minut později ji následoval 4007 kilogramů vážící satelit Inmarsat GX5.

Obě družice byly postavené v Evropě. Egyptskou družici TIBA-1 si objednala tamní vláda v rámci nákupu dalšího vojenského zařízení z Francie. Jejími autory jsou společnosti Airbus Defense and Space a Thales Alenia Space. Ví se toho o ní jen velmi málo, oficiálně je určená pro „širokospektrální komunikaci“. Její výdrž na oběžné dráze se odhaduje na 15 let.

Naopak účel družice GX5 je jasný a dobře známý. Jde o pátý satelit sítě Global Xpress, která má za úkol poskytovat přístup k internetu pro lodě na oceánech, cestující v letadlech, ale také má nabízet internet klientům v těch nejodlehlejších částech planety, kde doposud pokrytí neexistuje. Jedním z klientů má být také armáda Spojených států amerických.