Mysleli si, že vymřel před 30 lety. Teď biologové zubatého kančila pozorovali znovu

Vědci znovuobjevili kančila stříbrohřbetého, drobného jelenovitého savce velkého jako králík. Zvíře vybavené nápadnými zuby připomínajícími upíra podle přírodovědců mělo vyhynout už v 90. letech dvacátého století. Jeho nové pozorování je tedy velkým překvapením.

Pozoruhodné je, že jelínek žije na území, které je postižené intenzivní činností pytláků. Naposledy ho někdo viděl roku 2005, ale protože je to drobný tvor vážící jen pět kilogramů a žijící značně izolovaným způsobem života, podařilo se mu od té doby skrývat.

Jde o prvního savce, který byl znovu objeven a přitom patří mezi 25 nejohroženějších zvířat v seznamu Global Wildlife Conservation's (GWC).

Věda o jeho existenci dlouho neměla ani ponětí, poprvé byl popsán až roku 1910, když si evropští přírodovědci koupili jeden exemplář na tržišti poblíž města Nha Trang. I další pozorování byla jen výjimečná, po roce 1990 ale ustala úplně. Experti se domnívali, že kvůli zamoření jeho ekosystému loveckými pastmi je pravděpodobné, že zcela vyhynul.

Nyní vědci jeho první pozorování po 29 letech popsali v odborném žurnálu Nature Ecology & Evolution. Zubatého jelena zachytilo několik fotopastí a také jedna ukrytá kamera. „Doteď tento tvor existoval jen v naší představivosti,“ komentoval výsledky zkoumání biolog An Nguyen, který pracuje pro GWC.

Neznámý minijelen

Podle přírodovědce je znovuobjevení prvním krokem k tomu, aby lidstvo o tohoto tvora opět nepřišlo. Nguyen i jeho kolegové už pracují na tom, aby k tomu nedošlo.

Problém je, že věda neví o ekologii tohoto zvířete téměř nic. Prakticky všechny informace pocházejí z pozorování příbuzných druhů kančilů. Kančilovití jsou velmi prastará skupina přežvýkavců, kteří jsou typičtí miniaturními rozměry. Jsou příbuzní nejen jelenů, ale také velbloudů.