Vrcholoví sportovci mají častěji zkažené zuby, i když si je lépe čistí. Mohou za to energetické nápoje

Olympionici a další profesionální sportovci mívají výrazně zkaženější zuby než běžná populace, ukázal britský výzkum. Příčinou jsou pravděpodobně energetické nápoje, tyčinky a gely plné cukru. Ani lepší péče nedokáže vyrovnat jejich negativní vliv.

Vědci z University College v Londýně sledovali zdravotní stav 352 sportovců obou pohlaví, kteří se věnovali celkem 11 druhům sportů. Zjistili, že i přes nadprůměrnou péči mají velmi špatný stav zubů.

Výsledky vyšly v odborném časopise British Dental Journal. Ukázaly, že 94 procent sportovců si zuby čistí dvakrát denně – průměrná populace v Británii to dokáže přitom jen v 75 procentech. Kolem 44 procent sportovců si čistí i mezizubní prostory, což přitom dělá jen 21 procent britské populace.

To však nevyrovná následky jejich netypické stravy. Sportovci pravidelně užívají přípravky a doplňky, které mají negativní dopad na stav zubů: 87 procent jich pije pravidelně energetické nápoje, 59 procent jí energetické tyčinky a 70 procent užívá energetické gely; všechny tyto doplňky jsou spojené s kazy.

Extrémní výkony potřebují extrémní stravu

Vědci navázali na starší výzkum, který prokázal, že 49 procent zkoumaných vrcholových sportovců trpí neřešeným zubním kazem a 32 procent má špatný stav chrupu, což se u nich projevuje negativním dopadem na jejich výkon. Pokusili se nyní popsat příčiny těchto změn.

Starší výzkumy naznačovaly, že za zhoršenou kvalitu zubů u sportovců může sucho, které mají v ústech během intenzivního tréninku. Nová data to ale v podstatě vyvracejí. „Zjistili jsme, že většina sportovců v našem výzkumu se starala o zuby velmi dobře – chodili pravidelně k zubařům, čistili si zuby dvakrát denně, a navíc nekouřili a měli jinak velmi zdravou stravu,“ uvedla Julie Gallagherová, která se na studii podílela.

„Často však užívají sportovní energetické nápoje, energetické gely a tyčinky během tréninku i závodů; cukr v těchto výrobcích zvyšuje pravděpodobnost vzniku zubního kazu. Kyselé prostředí zvyšuje pravděpodobnost poškození zubů. A to dohromady může významně přispívat k tak častému zubnímu kazu, jako jsme viděli v našich průzkumech,“ dodala Gallagherová.

Sportovci stojí o změnu

Podle ní se řada sportovců, s nimiž vědci mluvili, kloní k tomu, že by měli změnit své chování – například ještě častější návštěvy lékařů nebo lepší vyplachování úst, ale také omezení příjmu energetických nápojů.

Cílem tohoto výzkumu je vytvořit kompletní návod pro vrcholové sportovce, který by jim měl pomoci ke kvalitní péči o zuby, jež je v souladu s jejich extrémním způsobem života.