V moři u Nizozemska náhodou narazili na 500 let starý vrak. Vezl náklad nejbohatší rodiny světa

Nizozemští odborníci na vyprošťování objevili na dně Severního moře vrak obchodní lodi starý skoro pět set let. Po plavidle přitom cíleně nepátrali. Jejich úkolem bylo hledat 340 kontejnerů, které počátkem tohoto roku za nepříznivého počasí ztratila obří nákladní loď MSC Zoe.

„Tento nález je štěstím v neštěstí,“ uvedla nizozemská ministryně kultury Ingrid van Engelshovenová, podle které je vrak „obohacením nizozemského kulturního dědictví“. Zda se úřady pokusí loď ze dna Severního moře vyzdvihnout, zatím není jasné.

Zbytky lodě z 16. století jsou podle ministerstva nejstarším vrakem, jaký se kdy v nizozemských vodách našel. Třicet metrů dlouhé plavidlo bylo postaveno zhruba v roce 1540 ze dřeva stromů pokácených v roce 1536.

Jakob Fugger přezdívaný Bohatý
Zdroj: Albrecht Dürer/Wikimedia Commons

Náklad patřil Fuggerům

Měděné destičky nalezené na lodi naznačují, že plavidlo bylo používáno právě k převozu tohoto barevného kovu, na nějž měla v 16. století monopol slavná a bohatá německá katolická rodina Fuggerů. Některé destičky nesou právě značky této rodiny z Augsburgu, která půjčovala peníze i císařům a králům.

Fuggerové byli úzce spojeni s Habsburky, které v počátcích jejich nástupu na evropskou scénu finančně podporovali. Fuggerové dokázali využít mocenského úpadku Medicejských a v podstatě je nahradili, společně s další německou rodinou Welserových dominovali evropskému bankovnictví v 16. a 17. století.

Jakob Fugger přezdívaný Bohatý byl zřejmě nejbohatším člověkem všech dob. Zatímco majetek Johna D. Rockefellera, muže číslo dva tohoto žebříčku, se odhaduje asi na 336 miliard dolarů, ten Fuggerův přesahoval 400 miliard dolarů.