Trumpovi navzdory. Americký soudce zastavil stovky ropných vrtů, klima má prý přednost

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa se řídí zásadou „energy first“, neboli energie na prvním místě. Nyní tento postup zarazil americký soudce, který dočasně zastavil stovky těžařských projektů, které podle něj nebraly v úvahu dopady na klimatické změny.

Těžařské společnosti podle tohoto výroku musí přestat vrtat na 121 tisících hektarech veřejné půdy ve Wyomingu. Podle výroku soudu Trumpova administrativa porušila environmentální zákony, když nezohlednila emise skleníkových plynů. Federální soud přikázal zodpovědné vládní agentuře Bureau of Land Management (BLM), která se stará o veřejné pozemky v USA, aby svou analýzu situace přepracovala.

Rozhodnutí pochází ze žaloby, kterou na agenturu BLM podaly před třemi lety ekologické organizace. Vadilo jim, že agentura při svých hodnoceních do projektů nezapočítala množství skleníkových plynů, které vzniknou v důsledku spalování ropy a plynu vytěžených v budoucnosti.

Podle soudce Rudolpha Contrerase agentura „nebyla schopná dostatečně kvantifikovat dopady zplodin z ropy a plynu,“ informoval deník Guardian. K rozhodnutí došlo v úterý, soudce argumentoval tím, že agentura musí zvážit kumulativní dopad emisí skleníkových plynů v minulosti, současnosti i budoucnosti v projektech, které probíhají na pozemích spravovaných agenturou BLM.

Toto rozhodnutí je prvním soudním rozhodnutím, které se vymezilo proti energetické politice Donalda Trumpa, jež otevřela rozsáhlé možnosti pro nové projekty hledající další zásoby fosilních paliv. Ekologové jsou z rozhodnutí soudu nadšení, podle ředitele neziskové organizace WildEarth Guardians' Climate Jeremyho Nicholse jde o „triumf pro naše klima“.

„Rozhodnutí je tak důležité proto, že celý program postupoval nelegálně,“ uvedl pro Guardian Nichols. Přitom od doby, co se stal prezidentem Spojených států Donald Trump, množství půdy poskytované těžařům výrazně vzrostlo. Nejvíce těchto ploch se nachází v západní části území, tedy v Coloradu, Montaně nebo Utahu. Trumpova vláda také plánuje, že těžařům otevře rozsáhlé plochy v Atlantickém oceánu.

Agentura BLM na toto rozhodnutí zatím nereagovala. Prezidentka těžařské společnosti Western Energy Alliance Kathleen Sgammaová je s ním nespojená. Pro deník Washington Post se vyjádřila takto: „Soudce ignoroval desetiletí precedentů. V podstatě chce po BLM, aby odhadovala, kolik vrtů vznikne, a to ještě předtím, než vzniknou.“

Podle Jeremyho Nicholse bude mít toto rozhodnutí rozsáhlé dopady na těžbu na veřejných pozemcích na celém americkém západě. Aktivisté nyní doufají, že to přinese možnost omezit těžbu i v jiných státech.